Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges val inför OS: Gör tvärtemot Norge

Sebastian Samuelsson
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Elvira Öberg
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Foto: DAVID GEIEREGGER / BILDBYRÅN

Hårda regler och restriktioner väntar under OS.  

Trots det väljer skidskyttelandslaget att åka så tidigt som möjligt till Peking. 

Tvärtemot vad värsta konkurrenterna i Norge gör. 

– Vi vill verkligen inte vara där längre än vi måste, säger Vetle Sjåstad Christiansen.

– Jag tycker det är viktigt att komma dit tidigt, säger Sebastian Samuelsson.

Precis som under OS i Tokyo i somras väntar tuffa restriktioner även när vinters stora höjdpunkt avgörs i Peking. 

De aktiva kommer att testas före resan till Kina, men även direkt när de landat och sedan varje dag under spelen. Dessutom kommer de inte tillåts träffa någon utanför bubblan och skulle någon smittas placeras de på ett karantänshotell där de tvingas stanna tills de lämnat två negativa tester med 24 timmars mellanrum.

I det svenska skidskyttelandslaget har flera av åkarna valt att inte heller ta en tredje dos vaccin innan OS. 

– Jag vill inte riskera att få biverkningar av sprutan och missa viktig träning, utan jag kommer ta den dosen efter OS, har Sebastian Samuelsson tidigare sagt. 

Men även om det väntas bli mycket att förhålla sig till i och med den pågående pandemin vill de svenska åkarna åka så tidigt som möjligt till Peking. 

– Vi kommer åka på onsdag och jag tycker det är viktigt att komma dit tidigt, dels så är det en krävande tidsomställning som ska göras och sedan så har ingen av oss varit i Kina och kunnat se skjutvallen och banorna, säger Samuelsson. 

Det här med att vara instängd är inget som skrämmer. 

– Jag har svårt att se att det ska vara så stor skillnad mot hur vi lever redan i dag. Det är inget som oroar mig.

Lukas: ”Stresspåslag”

Elvira Öberg delar Samuelssons åsikter gällande just tidsomställningen och vikten av att hinna bekanta sig med den nya arenan. Men även den påverkan de sandstormar det rapporterats om. 

– De kan påverka luftrören och man kan bli sliten, precis som den höga höjden. Vi har fått höra att man kan känna sig förkyld de första dagarna, för att det blir en sådan påfrestning på luftrören. Jag känner att det bara är skönt att vara där i god tid, säger hon. 

Landslagstränaren Johannes Lukas utvecklar tankarna varför Sverige väljer att åka så tidigt. 

– Vi såg efter förra OS att tidsomställningen påverkade de aktiva, det är individuellt så klart. Men en del blev väldigt påverkade. Det tog ändå fyra-fem dagar för en del då. Därför kände vi att vi ville åka tidigt för att acklimatisera oss både vad gäller tidsomställningen och höjden, säger Lukas som även poängterar att åka tidigt minskar stressen på utövarna.  

 – Jag vill att vi ska komma dit och göra allt i lugn och ro, att vi hinner landa innan det är dags för tävlingar och är vana vid hur det fungerar där. Jag vill inte komma sent till ett OS för då blir det jättemycket att hålla koll på de första dagarna, du kanske är trött efter resan, du har ingen aning om hur skjutvallen ser ut, du ska testa dig varje dag och det blir ett stresspåslag.

– Det vill jag ha i början och sedan minska det ju närmre tävlingarna vi kommer. 

Norge gör annorlunda

Sveriges plan är tydlig och fördelarna med att åka tidigt trumfar nackdelarna med de restriktioner som väntar på plats. 

Norge däremot väljer en annan linje, där flera åkare menar att de tuffa reglerna kan slå hårt mot psyket. 

– Eftersom läget är som det är i Kina åker vi dit så sent som möjligt. Vi vill verkligen inte vara där längre än vi måste. Och jag tror att det går bra att acklimatisera sig på hög höjd i Italien, säger Vetle Sjåstad Christiansen.

TV: Mona Brorsson om att bli uttagen till OS

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.