Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges kupp – vill värva norrmannen

Sturla Holm Laegreid.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JULIA SADYKOVA/SHUTTERSTOCK / JULIA SADYKOVA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

OBERHOF. Han är den här säsongens stora sensation. 

Och nu avslöjar den norske succéåkaren Sturla Holm Laegreid att Sverige har försökt värva honom. 

– De har ringt. Och jag har en koppling till Sverige så det är kanske inte så konstigt, säger den 23-årige skidskytten.  

Så sent som i mars förra året debuterade norrmannen Stura Holm Laegreid i världscupen i skidskytte. 

Och i världscuppremiären i Kontiolahti i november stod den norske 23-åringen för en superskräll när han i sin blott femte världscupstart vann och distansloppet och bland annat slog landsmannen och giganten Johannes Thingnes Bö. 

Om segern i premiären var en tillfällighet? 

Knappast. 

Sturla Holm Laegreid har fortsatta rada upp pallplaceringar och har varit etta tre gånger individuellt efter det. 

Och just nu ligger Holm Laegreid tvåa i den totala världscupen efter ledande Johannes Thingnes Bö, och det före åkare som Tarjei Bö, Johannes Dale och Sebastian Samuelsson. 

Den norske sensationsåkaren Sturla Holm Laegreid, som innan den här säsongen var okänd för de allra flesta, har en koppling till Sverige. 

– Min pappa är från Sverige, han bodde först i Östersund och sedan i Göteborg. Och jag har en del svenska vänner. Jag tycker mycket om Sverige och svenskarna, säger han.

”Undrade om jag ville köra för Sverige”

Nu avslöjar Sturla Holm Laegreid för norska TV2 att det delvis svenskklingande efternamnet också lett till ett värvningsförsök från Sverige. 

Anders Byström, dåvarande landslagstränare för det svenska skidskyttelandslaget, ringde upp norrmannen.

– Anders undrade om jag hade dubbelt medborgarskap och skulle vilja åka för Sverige. Men då fick jag säga att jag bara var norrman. Men jag tackade för intresset. Det var coolt att de ville försöka värva mig ens innan jag hade blivit stor, säger Sturla Holm Laegreid. 

Sturla Holma Laegreid har bara norskt medborgarskap och har aldrig bott i Sverige. Till SportExpressen har norrmannen tidigare sagt att det inte är aktuellt att köra för Sverige. 

– Nej, åtminstone inte just nu. 


LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.