Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges drag efter fiaskot i stafetten

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Foto: EIBNER/BENJAMIN SOELZER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/EIBNER WWW.IMAGO-IMAGES.DE

ANTHOLZ. VM-genrepet i stafett blev ett fiasko för de svenska skidskytteherrarna. 

De efter en katastrofal förstasträcka av Peppe Femling. 

Nu gör Sverige allt för att stötta Femling. 

– Vi kommer att prata med vår mentala rådgivare i kväll, säger landslagstränaren Johannes Lukas. 

Tidigare den här vintern har de svenska skidskytteherrarna varit på pallen vid två tillfällen i världscupen. I finska Kontiolahti blev det en andraplats och Hochfilzen, Österrike, slog man innan jul till och vann stafetten. 

I stafetten i Oberhof förra veckan blev det en sjundeplats, men många har ändå sett Sverige som en medaljkandidat i VM som inledes om drygt två veckor. 

Men i VM-genrepet, dagens världscupstafett i Antholz, blev det ett fiasko för de svenska herrarna. 

Och det efter ett totalt misslyckande för Peppe Femling på den första sträckan.

Femling hade det milt sagt tufft på skjutvallen och drog på sig hela tre straffrundor. När Femling växlade över till Jesper Nelin låg Sverige sist och var över tre minuter efter täten. 

– Det var skandalöst dåligt. Man vill ge de andra ett bra utgångsläge men så blir det så här, det känns oerhört tråkigt, sa Femling efter målgång. 

Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma lyckades köra upp Sverige något på sina sträckor och det blev till slut en 15:e-plats för det svenska laget. 

”Viktigt att bygga upp Peppe”

Den svenske landslagstränaren Johannes Lukas var besviken efter stafetten.

– Det är väldigt synd och det känns tråkigt att det blir så här i dag. Jag hade trott att vi skulle göra en bra stafett i dag. Det här var så klart inte vad vi hade planerat innan. Men vi är ett lag, vi vinner tillsammans i Hochfilzen och i dag är vi förlorare tillsammans, säger Lukas som menar att det nu krävs åtgärder och stöttning av Femling. 

– Nu kommer det att bli viktigt att bygga upp självförtroendet till VM. Det är bra att vi har lite tid kvar. Peppe gjorde en bra tävling i går (distansloppet) ända fram till det sista skyttet, och då får man försöka plocka med de positiva bitarna. Och han har gjort många stafetter tidigare och det kommer bli jätteviktigt att fokusera på de här positiva bitarna nu. 

Kommer ni att kontakta er mentala rådgivare Göran Kenttä?

– Ja, vi kommer självklart prata med honom och se till att Peppe får göra det i kväll. Men det gör vi ofta. Nu ska vi göra allt för att bygga upp Peppe igen. 

”Vi ska ta hand om honom i kväll”

Sebastian Samuelsson, som körde den tredje sträckan i dagens stafett, om Sveriges tunga stafett. 

– Det är så här skidskytte är, ibland går det bra. Ibland går det riktigt dåligt. Och i dag gick det riktigt dåligt. 

Vad säger du om det som händer Peppe Femling i stafetten?

– Jag tycker jättesynd om honom. Jag vet att han både kan och vill så mycket mer än vad han får ut i dag. Nu får vi ta hand om honom i kväll. Sedan är det bara att glömma det och gå vidare. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.