Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske stjärnans attack: ”Han borde inte få vara här”

Sebastian Samuelsson under tisdagens träning i Ruhpolding. Foto: HÅKAN BLIDBERG / SVENSKA SKIDSKYTTEFÖRBUNDET
Alexander Loginov i Oberhof.Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Johannes Thingnes Bö, Alexander Loginov och Sebastian Samuelsson.Foto: ARMANDO BABANI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sebastian Samuelsson.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

RUHPOLDING. Sebastian Samuelsson, 21, visade toppform den gångna helgen när han kom trea i Oberhof. 

Men pallplatsen till trots finns det något som skaver – segraren Alexander Loginov. 

– Han borde inte få vara här och eftersom han inte ber om ursäkt går det inte att lita på honom, säger den svenske skidskytten. 

Det stora målet är VM på hemmaplan i Östersund i mars, det är det ingen tvekan om. Men för Sebastian Samuelsson är också "de tre stora" – världscuptävlingarna i Oberhof, Ruhpolding och Antholz-Anterselva – en höjdpunkt under säsongen.

Och det blev en fin inledning för den 21-årige svensken som slutade trea i Oberhofs sprint den gånga helgen. 

– Det var väldigt kul att stå på pallen, man gör trots allt inte det så ofta, säger Samuelsson som nu förflyttat sig till Ruhpolding där världscupcirkusen rullar vidare i veckan. 

Pallplatsen i Oberhof hade dock ett störningsmoment för Sebastian Samuelsson – segraren ryssen Alexander Loginov, 26.

Vann i Oberhof

Loginov, som varit avstängd för epo-doping i två år men som kom tillbaka till tävling för drygt ett år sedan, tog sin första världscupseger i Oberhof. 

– Jag är egentligen inte förvånad över att han vann. Loginov har gjort många bra tävlingar i vinter, och det var bara en tidsfråga innan han skulle stå överst på pallen, säger Samuelsson som dock inte vill att ryssen ska få tävla alls.

– Han har varit avstängd för epo-doping och jag tycker inte att han har något på världscupen eller VM att göra. Har man tagit epo så ska man inte vara välkommen tillbaka. 

Hur hanterar du situationen att du ställs mot Loginov?

– Jag kan inte göra något åt det utan måste fokusera på att göra mitt bästa. Jag försöker att inte tänka på det. Men allra helst så hade jag sett att han inte var så bra nu när han tillåts tävla. Hade han varit sämre hade jag inte ens behövt fundera. 

Gratulerade du honom till segern i Oberhof?

– Jag tog honom i hand och det fick jag många frågor om både från aktiva och media. Men på något sätt tycker jag att det är fel av mig som idrottsman att inte skaka hans hand. Men jag skulle aldrig gå fram och krama om honom och säga att jag tyckte att det var kul att han vann. Jag skakade hand för att jag kände att jag måste det. 

Johannes Thingnes Bö, tvåa, Alexander Loginov, etta, och Sebastian Samuelsson, trea. Så slutade sprinten i Oberhof den gånga helgen. Foto: STEFFEN PRÖßDORF / IMAGO/FOTO2PRESS/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

"Han borde be om ursäkt"

Sebastian Samuelsson, som gjort sig känd för att vara engagerad i dopingfrågor, tycker att Alexander Loginov hanterar situationen att han tillåts tävla igen på helt fel sätt. 

– Han sitter på presskonferensen och tycker att han inte har gjort något fel. Det blir jag väldigt förvånad och provocerad av. Jag tycker att det minst han kan göra är att be alla oss inom skidskyttet, aktiva och ledare, om ursäkt. Han borde säga att han har begått ett stort misstag, som han aldrig kommer att göra om. 

"Svårt att lita på"

Sebastian Samuelsson berättar vidare att Loginovs agerande gör att han tvekar på ryssens trovärdighet.

– Han har en attityd och inställning om att han aldrig har gjort något fel, och då tycker jag att det är svårt att lita på en sådan person. Och jag känner absolut inte någon sympati för honom. 

"Känns skönt"

Skidskyttetävlingarna i Ruhpolding skulle ha inletts under morgondagen men på grund av de stora mängder snö som fallit i området de senaste dagarna flyttas herrarnas sprinttävling fram till torsdag. 

– Mig gör det ingenting. Schemat har varit intensivt och det känns helt ärligt talat rätt skönt att det blir en extra tävlingsfri dag nu, säger Samuelsson. 

 

LÄS MER: Snökaos stoppar tävlingarna 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte 2018/2019 – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.