Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensken blev vald – efter stora kaoset

Olle Dahlin, här med Björn Ferry. Foto: BILDBYRÅN
Foto: OKÄND

Ett anonymt paket skickades i veckan till NRK:s redaktion – med anklagelser mot Olle Dahlin.

Trots det blev den 64-årige svensken i dag utsedd till ny ordförande i det internationella skidskytteförbundet (IBU).

Dahlin fick 39 av 51 röster på kongressen i Kroatien.

– Vi måste få tillbaka trovärdigheten, säger den svenske guldhjälten Sebastian Samuelsson.

Det har stormat rejält kring det internationella skidförbundet (IBU) under den senaste tiden.

Ordföranden Anders Besseberg avgick i våras efter att ha suttit på posten i 25 år (!) – och anledningen var grova brottsmisstankar. Besseberg och den tidigare generalsekreteraren Nicole Resch anklagades för att ha tagit emot mutor på motsvarande 2,5 miljoner kronor för att låta Ryssland komma undan i dopingskandalen.

I dag blev det klart att svensken Olle Dahlin ersätter honom.

Men det stormade rejält kring kongressen.

Olle Dahlin pratar på kongressen. Foto: IBU.

Anklagelser mot Dahlin

Precis som SportExpressen tidigare rapporterat har Dahlin hamnat i konflikt med motståndaren i kampen om ordförandeposten, Baiba Broka från Lettland. Broka menar att Dahlin anklagat henne för att ha blivit påverkad av ryska lobbyister.

Ryssland är som bekant uteslutet från IBU efter dopingskandalen.

– Det är synd att en sån erfaren, respektabel och intelligent gentleman som Dahlin har valt att använda låga och fula metoder i jakten efter att bli IBU:s president, förklarade Broka i onsdags.

Några timmar senare landade ett paket på NRK:s redaktion i Oslo. Det innehöll dokument som anklagar Olle Dahlin för att ha gett ekonomiskt stöd till mindre nationer i IBU ”för att köpa sig goodwill inför ordförandevalet”.

Nationer som Indien och Serbien – som inte är med i VM, men som får rösta i valet – ska ha blivit inbjudna till seminarium i Östersund där de inte behövt betala för sig.

 

LÄS MER: OS-guldhjältar pekas ut i ny dopingskandal 

"Ser konstigt ut"

Norges ordförande Erlend Slokvik menar att det hela är problematiskt.

– När någon betalar dina kostnader blir det lätt så att du känner dig förpliktigad att ge något tillbaka. Det är skillnad på att ta emot besökare och att betala för att de ska komma, säger Slokvik till NRK.

– Det här ser lite konstigt ut.

Olle Dahlin bekräftar att han bjudit in nationer till Östersund. Men han tycker inte att det är något uppseendeväckande.

– Det måste ju vara möjligt att sätta sig ner och prata med folk utan att bli beskylld för valfusk, säger Dahlin när NRK konfronterar honom.

Paketet som skickades till NRK. Foto: NRK

När omröstningen i dag drog i gång på kongressen i Kroatien stängdes media ute från salen – och Olle Dahlin vann. Han fick 39 av 51 röster och kommer att sitta på posten i fyra år.

– Jag kommer använda min erfarenhet inom både skidskytte och affärslivet för att ta sporten in i en ny era, säger Dahlin.

Den svenske OS-hjälten Sebastian Samuelsson är nöjd med resultatet.

– Jag måste säga att jag är lättad. Det känns bra att det var Olle som tog hem det där, säger Samuelsson.

– I mina ögon kändes det som den enda kandidaten som jag har något förtroende för. Det hade inte känts bra med Baiba Broka som president. Jag är väldigt glad för det beslutet.

Och vilka frågor är det han måste ta tag i?

– Nu gäller det att börja jobba hårt på en gång. Vi måste få tillbaka trovärdigheten för IBU och ta upp kampen mot doping. Det handlar på något sätt om att visa att det är en nystart, att man tar nya tag och verkligen ser till att städa upp lite grann.

Dahlin var tidigare vice ordförande i IBU. Han är dessutom ordförande i det svenska skidskytteförbundet och sitter som ledamot i SOK:s styrelse.

https://twitter.com/biathlonworld/status/1038045866274242566
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!