Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensken anklagas för "fula metoder”

Foto: OKÄND
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Olle Dahlin har utgett sig för att vara mannen som kan städa upp i skidskyttevärlden – och han får stöd från OS-hjälten Sebastian Samuelsson. 

Men nu attackeras svensken av sin motståndare Baiba Broka. 

På fredag är det presidentval för det internationella skidskytteförbundet. En efterträdare till Anders Besseberg, norrmannen som innehaft rollen som sportens mäktigaste man i över 25 år, ska ersättas.

Svenske Olle Dahlin är en av kandidaterna, och kampen om makten inom skidskyttet har blivit oväntad hätsk.

Vägval i skidskyttet

Dahlins motståndare Baiba Broka, Lettland, hävdar att svensken har anklagat henne för att ha låtit sig påverkas av ryska lobbyister.

– Det är synd att en sån erfaren, respektabel och intelligent gentleman som Dahlin har valt att använda låga och fula metoder i jakten efter att bli IBU:s president, säger Broka enligt sajten Inside The Games.  

Anklagas för smutskastning

Men när SportExpressen når Dahlin vill han varken bekräfta eller dementera att han har anklagat Broka för att agera rysk nickedocka. 

– Min kommentar är att jag fokuserar på min kampanj och försöker träffa så många nationella förbund som möjligt och försöka få återkoppling från dem och visa varför jag anser att jag är rätt person att leda IBU in i framtiden. Jag vill inte kommentera angående rykten eller om henne.

Så det stämmer inte att du ska ha antytt att ryska lobbyister ska ha ett inflytade på Broka?

– Jag väljer att inte kommentera mer i det här läget, jag fokuserar helt på kampanjen och dialogen med de olika förbunden. 

”Inte en seriös kandidat”

Svenske skidskytten Sebastian Samuelsson, som tog både guld och silver i OS i Pyeongchang tidigare i år, har öppet stöttat Dahlins kandidatur. 

– Det är många som påstått att Baiba blivit utsatt för mycket lobbyande från ryskt håll och att hon är en kandidat som har hållit en mjukare linje mot Ryssland. Jag tycker inte det är konstigt att man ger uttryck för en sådan oro. Så väljer hon att försvara sig på det här sättet. Hiittills har jag inte sett så mycket från henne vad hon hade velat göra för IBU och hur skidskyttet skulle kunna bli bättre med henne som president. Jag blev förvånad när hon kandiderade. Det var nog inte många som hade väntat sig det. Jag tycker inte det är en seriös kandidat och ingen som jag skulle vilja se leda IBU, säger Samuelsson. 

Dahlin utlovar en rejäl renovering av IBU-strukturen om han blir vald. 

– Det handlar om att få tillbaka förtroendet för IBU från alla parter. Vi måste ha en total översyn av våra stadgar. På vissa områden är de för tunna, säger Dahlin. 

– Och vi måste verkligen stärka upp antidopingarbetet. Det behövs information och det måste komma högt upp på agendan.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!