Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske OS-hjälten: Så lurar jag Pichler

Jesper NelinFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Wolfgang PichlerFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
OS-guldlagetFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Jesper Nelins oro inför skidskyttesäsongen har lagt sig.

För SportExpressen berättar OS-hjälten om den ”specielle” tränaren Wolfgang Pichler, de märkliga Instagram-bilderna, och relationen till lagkamraten Hanna Öberg.

– Det är både på gott och ont, säger Nelin.

Den 15 februari tidigare i år chockade Hanna Öberg den svenska tv-publiken när hon körde hem ett OS-guld på distansloppet i skidskytte.

Bara timmar senare var även pojkvännen Jesper Nelin nära skrälla och själv ta hem en medalj, men stod för en genomklappning i sista skyttet.  Men Nelin lämnade inte OS lottlös – utan var som bekant med och tog guld i stafetten.

Nu förbereder sig 26-åringen för en ny säsong, där hemma-VM i Östersund väntar som det stora målet. Förra veckan kom landslaget hem från ett läger i Ruhpolding.

Stafettlaget firar guldet i SydkoreaFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÃÖN

– Vi har avslutat med lite tävlingar, interna testrace. Jag har fått positiva svar, man är alltid lite orolig inför säsongen men det känns okej efter de tävlingarna.

Oro?

– Man vet aldrig var man står. Man kanske står och stampar eller går bakåt, det är alltid en oro att man inte vet innan tävlingarna har börjat.

Men det måste vara lite annorlunda med ett OS-guld i ryggen?

– Jo, det är klart att det blir lite mer trygghet. Vi vet att vi kan vara där uppe, så då kan vi det igen. Men man vill få bekräftat att träningen fungerat bra.

Berättar om de märkliga bilderna

Sedan tre år tillbaka är det tysken Wolfgang Pichler som basar över träningen i skidskyttelandslaget. Jesper Nelin beskriver en okonventionell förbundskapten.

– Han är ganska speciell hela tiden. Han är auktoritär. Första året var jag skraj för honom nästa, men nu är det inte alls så. Överlag ganska speciell. Han hetsar upp sig ganska fort, men lugnar ner sig lika snabbt igen.

OS-hjälten menar att han numera lärt sig hantera Pichlers olika sidor.

– Det är sådant man får lära sig. Om jag lägger fram ett eget förslag så är det bara tvärnej direkt. Man får lirka in det, så att han tror att det är han som kommit på det.

Vad har du försökt sälja in den senaste tiden?

– Jag har gjort ändringar själv. Utan att fråga egentligen, haha.

Det är inte bara Wolfgang Pichler som Nelin omnämner som ”speciell” i skidskyttelandslaget. Nyligen publicerade Nelin ett filmklipp på sitt Instagram-konto, där den dubble OS-medaljören Sebastian Samuelsson åker rullskidor på ett spektakulärt sätt. Bilderna har framkallat reaktioner från flera landslagsprofiler i kommentarfältet.

https://www.instagram.com/p/Bo1uT3lgrH4/?hl=sv&taken-by=jespernelin

– Jag har aldrig sett någon göra så förut, jag vet inte varför eller hur han kom på det, säger Nelin om bilderna.

Han skrattar.

– Och Sebastian har egentligen inte bäst balans och teknik. Men han är en liten clown.

Men det ser nästan farligt ut?

– Det gick inte så fort, det är inte lika farligt. Och Sebbe är lite speciell, om han ramlar brukar han inte slå sig. Han brukar klara sig.

Den skämtsamma stämningen mellan landslagsåkarna på Instagram är ett exempel på hur stämningen i gruppen ser ut.

– Det är jättebra stämning. De flesta bor i Östersund och tränar där. Och det finns inte så mycket utanför träning, det är nästan bara i träning. Utanför träning är det bara äta och sova. Vi umgås på träningar och äter ihop också, det blir väldigt mycket.

 

LÄS ÄVEN: OS-guldmedaljörens mystiska sjukdom – tvingas pausa 

Nelin om relationen till Öberg

Det finns också flera kärlekspar i landslaget. Utöver Nelin och Öberg är också Peppe Femling och Anna Magnusson tillsammans.

– Vi är tillsammans 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, säger Nelin om relationen med Öberg.

– När vi är ute på tävlingar blir det nästan så att vi säger till och försöker att inte bo tillsammans. Att jag bor med killarna och hon med tjejerna, bara för att få lite eget space. För det blir inte så mycket sånt annars. Men det är både på gott och ont, det är jättebra att ha någon som förstår vad man håller på med. För du måste verkligen offra det vanliga livet för det som vi håller på med.

Öberg och Nelin under OSFoto: SVEN LINDWALL

I början av mars hålls VM i Östersund. Ett hemmamästerskap inte bara för att det körs i Sverige – stora delar av landslaget bor och tränar också i staden.

– OS går i alla fall vart fjärde år, hemma-VM går inte så ofta. Det är verkligen speciellt och något som man bara får uppleva en gång. Jag hoppas verkligen att det blir bra stämning med mycket publik. Det är guld värt. Jag hoppas dels på en bra stämning och att vi levererar tillbaka som tack till publiken, säger Jesper Nelin.

 

LÄS ÄVEN: Hanna Öberg: ”Är lite speciellt”