Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån
 Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Svenska stafettlaget kan bli petat från OS

Publicerad

NOVE MESTO. Räkna inte med ett svenskt mixed- stafettlag i OS nästa år.

Sveriges olympiska kommitté, SOK, kräver att laget ska kunna konkurrera om en sjätteplats - i går i VM-premiären slutade svenskarna först på 14:e plats.

– Just nu är de alldeles för långt bakom för att det ska bli aktuellt att de kommer med, säger Björn Folin, presschef på SOK.

Efter den miserabla svenska insatsen i gårdagens mixedstafett, var förbundskapten Staffan Eklund rejält besviken.

En besvikelse som framför allt riktade sig mot de kvinnliga åkarna Elisabeth Högberg och Jenny Jonsson.

– Både Jenny och Elisabeth körde långsamt. När jag visuellt bedömer hur tjejerna ser ut i spåret är de inte i det slag jag hade trott de skulle vara åkmässigt, säger Eklund.

Efter Högbergs förstasträcka, där hon var en minut och 14 sekunder bakom ledaren efter strul på skjutvallen, utökades avståndet med ytterligare en minut när Jonsson växlade - trots felfritt skytte.

"Det här var inte kul"

Ett avstånd som var alldeles för stort för att Björn Ferry och Fredrik Lindström skulle kunna göra något på slutsträckorna. I mål var Sverige på 14:e plats, nästan tre minuter efter segrande Norge.

– Skit, det här var inte kul. Jag hade trott att tjejerna skulle kunna göra 30 sekunder bättre på varje runda. Det enda som är trösten i eländet är att tyskarna inte var mycket bättre, konstaterar Eklund.

Nu återstår bara ett mixedstafettlopp före OS - i världscuppremiären i Östersund i december.

"Knyta näven"

SOK kräver att Sverige ska kunna vara med och slåss om en sjätteplats.

Annars blir det inget mixedstafettlag i Sotji.

– Jag har svårt att se att det ska hända med tanke på den korta tid som är kvar och att det bara är ett lopp till. Just nu är de alldeles för långt bakom för att det ska bli aktuellt att de kommer med.

De måste definitivt förbättra sig, konstaterar Björn Folin, presschef på SOK.

Jenny Jonsson:

– Det enda vi kan göra är att knyta näven i byxfickan och se till att höja oss ett snäpp. Vi vill verkligen till Sotji och tänker inte ge upp. Grabbarna är väldigt stabila i toppen. Vi damer får försöka bli bättre.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag