Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska lyxresan till VM: ”Vi väljer den säkrare varianten”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Sverige åkte ett chartrat flyg till VM i Oberhof.
Foto: Svenskt skidskytte
Hanna Öberg.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

OBERHOF. Norge flög reguljärt till skidskytte-VM. 

Sverige chartrade däremot ett flygplan direkt till Tyskland. 

– Vi väljer den säkrare varianten, säger Johannes Lukas. 

– Den största fördelen är att vi undviker folk, säger Elvira Öberg. 

Till världscuppremiären i Finland i slutet av november valde Sverige att chartra ett plan direkt från Östersund. 

Det stack i ögonen på de norska konkurrenterna. Som menade på att det var en lyxresa Sverige hade, när de själva åkte buss i fem timmar. 

Någon extremt lång bussresa till VM i Oberhof blev det inte för det norska skidskyttelandslaget, men väl reguljärtflyg – tillsammans med norsk media – medan Sverige återigen valde att chartra ett plan. 

– Vi har haft en så bra resa man kan ha, eget plan hit och bara en dryg timme från flygplatsen. Jag hoppas vi kan fortsätta ha det så här, säger Martin Ponsiluoma. 

Piken: ”Vi väljer den säkrare varianten”

En resa som vanligtvis kan ta uppemot tolv timmar för skidskyttarna tog i stället fyra. Något flera av dem ser som en stor fördel. 

– Det blir väldigt mycket smidigare och det är mycket bättre för belastningen också, säger Hanna Öberg och fortsätter: 

– Med sedan är det viktigt att undvika stora folksamlingar, vi märkte det när vi åkte hem inför jul och åkte reguljärt, då blev många sjuka. 

Hon får medhåll av Elvira Öberg.

– Det största fördelen vi har av det är att vi undviker så mycket folk som möjligt. Och att vi har större chans att hålla oss friska, det är mycket som går nu med förkylningar och allt möjligt. 

För landslagstränaren Johannes Lukas var det ett enkelt val att välja just chartrat flyg när möjligheten finns och poängterar att det känns bättre än det norska upplägget. 

– Sjukdomsrisken som är mycket högre. De har deras upplägg, men vi väljer den säkrare varianten, den kostar lite extra men vi är glada att vi har de resurserna. 

Han vill byta liv med Joe Biden: ”Coolt”

LÄS MER: Skidskytte-VM 2023 – hela programmet med alla tv-tider. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.