Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska kritiken – efter kraven från stormakten

Linn Persson.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Wolfgang Pichler.Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND. Skidskytte är en stor tv-sport i Tyskland. 

Och det påverkar hela VM, bland annat tvingas åkarna att lägga om sina scheman.

– Det är tufft och gör att man blir ännu mer nervös, säger Linn Persson. 

Under VM i Östersund avgörs samtliga tävlingar på eftermiddags- och kvällstid, vilket innebär att åkarna tävlar på senare tider än i världscupen. 

– Det är Tyskland som styr allt. Vanligtvis när det är världscup ser man över tv-tablån för att det ska passa deras tider. I världscupen är det princip samma, men VM prioriteras det ännu mer. Det är ännu värre nu under VM, säger Håkan Blidberg, presschef för det svenska skidskyttelandslaget. 

När starttiderna anpassas efter stormakten inom skidskytte, Tyskland, tvingas de svenska åkarna att ändra sitt upplägg. 

– Redan flera veckor innan VM börjar de att ställa om rutiner för att ligga i fas under mästerskapet. De sista veckorna så genomför man träningarna på sådana som tider som de ska tävla på, så det blir vana vid hur de ska äta, hur det ska förberedda sig inför och allting sånt som ska funka, säger Blidberg. 

Sena åktiderna på skidskytte-VM kritiseras

När mixedstafetten avgjordes under VM startade den klockan 16.15. Något som inte föll den svenska åkaren Linn Persson i smak. 

– Det har varit en fruktansvärt lång dag. Att gå och vänta på att få tävla, det är tufft och gör att man hinner bli ännu mer nervös.

– Jag hade mycket hellre sett att tävlingarna startade tidigare, säger Persson.

Även norskan Tiril Eckhoff säger att de under VM ännu mer senarelagda starttiderna är tuffa. 

– Vi är ganska vana vid sena starter, men inte riktigt så här sena. Det kan bli ganska långtråkigt ibland innan tävlingarna startar. Man får vänta och vänta och vänta. Samtidigt blir det primetime på tv, så man får väl tänka så, att det är fler som tittar på oss, säger Tiril Eckhoff.

”Jag är inte dum”

Den svenske förbundskaptenen Wolfgang Pichler menar dock att de svenska åkarna är väl förberedda. 

– Vi har tränat på det här, vi var i Idre och tränade alltid på tävlingstider, jag är inte dum. Det är väldigt viktigt att vi tränar på dessa tider, det är en strategi, säger Pichler och berättar att de började med omställningen tre veckor innan VM.

– Några har mer problem om det är på morgon, men om man tränar på det så ska det inte vara några problem. Vi är väl förberedda.

– Personligen tycker det är väldigt bra att de är sent. Det är en perfekt tid, de kan sova ut och har inte pressen på sig att kliva upp klockan 05.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.