Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska krisplanen: ”Håller mig inlåst”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Johannes Lukas.
Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

KONTIOLAHTI. Timmar innan världscuppremiären i skidskytte är det totalt coronakaos. 

Då tar Sverige till en krisplan för att hålla sig friska. 

– Jag bor ensam och håller mig inlåst, säger Sebastian Samuelsson. 

I morgon drar världscupen i skidskytte i gång i finska Kontiolahti. Både herrar och damer börjar årets säsong med distanstävling. 

Men premiärhelgen har överskuggats av idel coronafall. Under fredagen konstaterades fall i totalt sju nationer och bland annat är sex personer i Ryssland försatta i karantän och toppåkare från Slovakien har ännu inte fått komma in i Finland. 

Sverige har hittills klarat sig från smitta men landslaget har tagit till drastiska åtgärder. 

– Om jag jämför med andra nationer så tror jag vi har hårdare regler, en del länder har gruppmöten med ledare och aktiva i korridorerna. Det kommer vi aldrig ha, säger landslagstränaren Johannes Lukas och fortsätter: 

– Jag vill inte träffa de aktiva utan munskydd, jag vill inte träffa dem någonstans inomhus och vi kör möten online. Jag har sett andra nationer som sitter med sina vallare, det gör inte vi. Lastbilen är helt stängd för oss. Vi har väldigt hårda regler som jag tror behövs, och jag hoppas det hjälper oss. 

Samuelsson låser in sig

Nationerna bor på samma hotell under världscuphelgen, men även om det är hårda restriktioner, där de sitter åtskilda vid exempelvis måltiderna, så tar de mat samtidigt. Något som delvis är problematiskt menar den svenska stjärnan Sebastian Samuelsson.  

– Det är mycket folk vid buffén, men jag vet inte hur man skulle göra det bättre. Många kör med plasthandskar, alla har mask och är noga med handhygienen, men vi kan inte skydda oss helt och hållet, säger han. 

Men han poängterar att Sverige gör allt de kan för att skydda sig. 

– Jag skulle säga att vi är extremt noga. Vi har tagit IBU:s regler och sen har via dragit åt dem ännu hårdare. Får vi smitta i laget vill vi känna att vi har gjort allt vi kan. 

De svenska åkarna bor antingen ensamma eller två och två. Något Sebastian Samuelsson drar nytt av. 

– Jag håller mig själv på mitt rum, jag bor själv och jag håller mig inlåst där för att inte träffa så många andra, säger han.

”Umgås inte med varandra”

Sverige har dessutom bestämt att de gör det mesta i små grupper, både vad gäller vid måltider och under fritid. 

– Vi är ganska strikta även vad vi gör internt i gruppen och umgås i stort sett inte med varandra, säger Jesper Nelin. 

– Jag delar rum med Malte (Stefansson) så det blir mest med honom som jag umgås, sedan har man längre avstånd till de andra. 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.