Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska doldisen näst bäst i världen

Foto: BILDBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

ÖSTERSUND. Sporten kryllar av pricksäkra skyttar.

Vem som är näst bäst i världen?

En svenskdoldis som mitt under brinnande VM tävlar i de italienska bergen.

– Oj, det visste jag inte ens själv, säger Johanna Skottheim.

Det svenska skyttet har kommit i gång efter en svajig start.

I tisdags tog Hanna Öberg, 23, hem VM-guldet i distans efter att ha skjutit fullt i samtliga fyra skytten. Dagen efter var Sebastian Samuelsson en bom ifrån att göra detsamma, men det slutade i stället med en frustrerande fjärdeplats.

Tillsammans satte de svenska stjärnorna alltså 39 av 40 skott i distanstävlingarna.

 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2019 – allt du behöver veta. 

 

Ser man över hela världscupsäsongen (VM-tävlingarna ingår där) så är Hanna Öberg 87-procentig i sitt skytte. Två andra VM-svenskor, Emma Nilsson och Elisabeth Högberg, har även de satt 87 procent av sina skott under säsongen.

Men de är inte bäst av alla blågula skidskyttar.

Det är Johanna Skottheim.

Svenskan har näst bäst procent i världen

24-åringen, som inte togs ut i den svenska VM-truppen, har satt hela 92 procent av skotten i världscupen den här säsongen. Endast ryskan Jevgenija Pavlova är bättre med sina 93 procent.

– Oj, det visste jag inte ens själv. Jag har bara kört två världscuptävlingar den här säsongen, i Kanada och i USA, och det gick väldigt bra där. Så det är klart att det är otroligt kul att få vara med där uppe i listorna, säger Skottheim.

Och fortsätter:

– Jag är ju betydligt bättre i skyttet än i åkningen om man jämför med de bästa. Jag är snabb i skyttet också.

 

 

Skottheim trea i sprinten i Italien

Hon har precis kommit trea i sprinten under IBU-cupen i Italien när SportExpressen når henne. Detta efter ett prickfritt skytte.

– Det kändes väldigt bra och jag åkte kontrollerat hela vägen. Jag ville inte gå ut för hårt med tanke på den höga höjden. Sedan har jag har haft problem med ryggen senaste tiden så jag tränade ingenting förra veckan heller. Det känns riktigt bra att jag lyckades prestera ändå.

 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte 2018/2019 – allt du behöver veta 

 

Hon medger att det är speciellt att följa de svenska landslagskollegerna från Italien. När Hanna Öberg vann VM-guld i tisdags satt hon i en bil tillsammans med guldhjältens lillasyster Elvira.

– Man hade ju drömt om att få tävla i Östersund. Men nu när man inte är uttagen är det bara att se möjligheterna. Vi hade på sändningen när vi reste i bilen. Det var ganska mäktigt att sitta med Elvira, men det var nog lite jobbigt för henne. Hon hade nog velat vara på plats och se sin syster vinna guld, säger Johanna Skottheim.