”Största skandalen i hela idrottshistorien”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: ALEXEY FILIPPOV / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Foto: ANTONIO BAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sebastian Samuelsson fortsätter att ta debatten för att Ryssland ska stängas ute från den organiserade idrotten. 

Nu har skidskytten skrivit ett öppet brev till antidopingbyrån Wada. 

– De flesta har inte koll på alla turer, men när man förklarar får man ofta samma reaktion: Det här är helt sjukt. Varför får det gå till så här?, säger Samuelsson. 

Rysk idrott har omgärdats av ständigt återkommande uppgifter om statssponsrad doping de senaste åren. Den ryska antidopingbyrån Rusada blev till slut avstängd från Wadas globala nätverk av inhemska antidopingbyråer, efter att den tidigare Rusada-bossen Grigory Rodtjenkov agerat visselblåsare och avslöjat att den ryska staten aktivt dopade idrottare inför OS i Sotji 2014. 

Tidigare i år meddelade Wada att man skulle lyfta avstängningen om Rusada gick med på att lämna över data och prover från sina laboratorier. Ryssland fick fram till 31 december på sig att göra detta – och när datumen inföll var datan fortfarande inte levererad. Wadas inspektörer på plats i Moskva blev till och med nekade att få ta del av proverna. 

Samuelssons ilska

Svenske skidskytten Sebastian Samuelsson, som tog både guld och silver i OS i Pyeongchang, har varit en av Wadas mest profilerade kritiker de senaste åren. Nu har han skrivit ett öppet brev till organisationens granskande kommitté  och beskrivit hur han tycker att de har vanskött det han kallar för "den största skandalen i idrottshistorien". 

"Varför har ni inte kallat till ett möte och återinfört Rysslands avstängning?", skriver Samuelsson enligt tyska ARD.  

“Ni måste förstå att världens idrottare och supportrar är helt förvirrade av allt världsfrånvänt beteende och av dessa ständiga uppgörelser bakom kulisserna och kompromisser från Wadas sida, när de väntar sig aktivt ledarskap och handling."

“För att bevara ert rykte kräver nu världens idrottare att ni gör det som är rätt och etiskt korrekt och håller fast vid tidsgränsen som sattes och som nu har passerats – allt annat är en skam för idrotten och kommer att rasera kommitténs rykte tillsammans med Wadas."

Svaret från Wada

Samuelsson har fått svar från Jonathan Taylor, ordförande i Wadas granskande kommitté. I svaret kan man läsa att kommittén kommer att ge ett definitivt besked om Rusadas framtid efter ett möte som ska hållas 14-15 januari. Taylor menar att det är viktigt att ge Ryssland tid för att lägga fram sina argument för att Rusadas avstängning ska hävas, eftersom detta anges som rimlig praxis i Wadas stadgar. 

SportExpressen får tag i Samuelsson när han har läst svaret från Taylor. 

– Det viktigaste är en ren idrott, och i svaret känner jag att han gömmer sig lite bakom olika paragrafer. Samtidigt uppskattar jag att han tar sig tid att läsa och svara. 

– Men det har varit så tydligt från början att man skulle ha datan den 31 december. Annars skulle de bli utestängda. Han säger att ingen gnällde när de gick ut med att mötet skulle hållas 14-15 januari, men då innefattade det att datan skulle vara inne den 31 december. Han skriver att han inväntar en fullständig rapport från teamet som varit i Moskva, men vad ska det stå i den? Att de åkte dit och fick åka hem igen? 

Hur går snacket bland er idrottare kring det här? 

– Det är klart att det kommer upp. De flesta har inte koll på alla turer, men när man förklarar får man ofta samma reaktion: Det här är helt sjukt. Varför får det gå till så här? Taylor skriver också att det är viktigt att inte behandla Ryssland och Rusada på något annat sätt än hur man skulle behandla någon annan. Men min uppfattning är att man är just extra snälla mot Ryssland. Det har presidenten för Wada, sir Craig Reeide, sagt själv, att det vore mycket enklare att ta i med hårdhandskarna om det hade gällt en mindre nation än Ryssland. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.