Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har lösningar för att hjälpa Stina”

Stina Nilsson.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

KONTIOLAHTI. De svenska skidskyttedamerna har gjort succé i världscupinledningen i Finland. 

Samtidigt är Stina Nilsson, 27, hemma i Sverige – och får inte tävla. 

– Vi hittar alternativa lösningar för Stina, säger landslagstränaren Johannes Lukas. 

För två veckor sedan gjorde Stina Nilsson sin tävlingsdebut som skidskytt. Under Sverigepremiären i Idre körde den före detta längdstjärnan ett sprintlopp och en kortdistans. I sprinten slutade det med tre bom och en elfteplats, i distansloppet gick det tyngre och Nilsson slutade 27:a efter att ha haft tio bom. 

Att Stina Nilsson inledningsvis inte ska tävla i världscupen, som i helgen drog i gång i finska Kontiolahti, har varit ett beslut från landslagsledningen sedan länge. 

Samtidigt är landslagstränaren Johannes Lukas, skyttetränaren Jean-Marc Chabloz och övriga i ledarstaben överens om att Nilsson är i ett stort behov av att få tävla mycket i inledningen av sin skidskyttesatsning. 

Ett bakslag 

Det naturliga hade varit att Stina Nilsson hade inlett sitt internationella tävlande som skidskytt i IBU-cupen, nivån under världscupen, men den är inställd fram till nyår på grund av coronapandemin. 

Ny plan för Nilsson, i jakten på att skaffa sig tävlingserfarenhet, blev då att 27-åringen skulle köra ett större antal svenska tävlingar innan årsskiftet. 

Men för ett par veckor sedan kom nästa bakslag för Stina Nilsson när det svenska förbundet i samråd med regionerna beslutade att alla nationella tävlingar ställs in fram till och med den 14 december på grund av coronapandemin. 

Något som innebär att Stina Nilsson står helt utan tävlingar under åtminstone en månads tid.

”Har lösningar”

Trots det meddelar landslagstränaren Johannes Lukas att det inte är aktuellt för Nilsson att köra i världscupen den närmsta tiden.

– Hon är inte aktuell de närmsta veckorna, vi vill jobba hårt med Stina på hemmaplan och fortsätta med träningen där och den planen vi har för henne där. 

Kan det bli aktuellt med någon världscuptävling innan nyår för Stina Nilsson?

 – Än så länge tror jag inte det, utan vi planerar in många hårda pass på hemmaplan i stället. Och vi har hittat bra alternativa lösningar nu när allt ställdes in. 

Vilka nödlösningar är det?

– Hon kör mycket själv och med träning som innebär tävlingsmoment. Vi vill undvika gruppträning som läget är just nu. Men det går ändå att få till träning med hårda pass som är tävlingslika.

Senast den 10 december ska det svenska förbundet komma med ett nytt besked om fortsättningen gällande tävlingsverksamheten i Sverige.

IBU-cupen är, efter de inställda tävlingarna, planerade att dra i gång i mitten av januari. 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.