Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppas från Stinas debut: ”Är modigt”

Foto: BILDBYRÅN

OBERHOF. På torsdag gör Stina Nilsson sin första internationella tävling som skidskytt. 

Men det kommer bli i största hemlighet – all media stoppas från att vara på plats och följa tävlingarna. 

– Det är ett modigt beslut av IBU. Men vi är väldigt tacksamma över att tävlingarna blir av överhuvudtaget, säger svenska skidskytteförbundets presschef Håkan Blidberg. 

I mars förra året kom nyheten som överraskade en hel skidvärld. Stina Nilsson hade, efter att stora framgångar inom längdskidåkning, bestämt sig för att byta sport. Kort därefter anslöt hon till det svenska skidskyttelandslaget. 

Än så länge har det dock bara blivit två tävlingstillfällen för Nilsson, i november körde hon en sprint och en kortdistans under Sverigepremiären i Idre. Och i december blev det två sprintlopp under en uttagningstävling i Östersund. 

På torsdag gör Stina Nilsson dock sin internationella debut som skidskytt och det i IBU-cupen, nivån under världscupen. 

IBU-cupen skulle egentligen ha dragit i gång i slutet av november men på grund av coronapandemin valde internationella skidskytteförbundet att ställa in alla tävlingar fram till nyår. 

”Ett modigt beslut”

Och när IBU-cupen nu drar i gång i tyska Arber i helgen så portas inte bara all publik utan också media från att vara på plats och följa tävlingarna. 

Svenska skidskytteförbundets presschef Håkan Blidberg om beslutet: 

– Det handlar om att det krävs så stora resurser för att göra evenemanget coronasäkert. Och då har man valt att fokusera på att genomföra tävlingarna på ett säkert sätt. Man har helt enkelt inte resurser att säkra upp en trygg och säker arbetsmiljö för media. 

Vad tycker du om att media inte tillåts vara på plats på IBU-cupen?

– Vi är väldigt imponerade över att IBU (internationella skidskytteförbundet) lyckas starta IBU-cupen överhuvudtaget och att åkarna kan få komma i gång och tävla. Jag tycker att det är modigt beslut av dem att göra det här valet. Sedan får vi hoppas att när den här pandemin är över att det går tillbaka till normala förhållanden och media kommer att kunna vara på plats. 

Stina Nilsson: ”Kan förstå det”

Ända sedan Stina Nilsson meddelade sitt beslut att byta sport har intresset kring henne varit enormt. 

Under Sverigepremiären i Idre var mediauppbådet betydligt större än vanligt och även internationella journalister var på plats för att följa Stina Nilssons debut. 

– Jag kan förstå att intresset är stort nu i början, men kan jag vara med och lyfta fram skidskytte och få flera att inse vilken fantastisk sport det är så är jag glad, sa Stina Nilsson då. 

IBU-cupen inleds med damernas sprint på torsdag förmiddag. 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.