Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Öberg om stödet – efter kärleksdramat

Hanna Öberg
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hanna Öberg och Martin Ponsiluoma.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Martin Ponsiluoma
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

För fyra år sedan fick Hanna Öberg sitt stora genombrott. 

Nu går hon in i OS som en av de stora favoriterna och det med stöd av bland annat pojkvännen Martin Ponsiluoma. 

– Det betyder mycket att ha både honom och Elvira med, säger Hanna Öberg. 

Inför OS i Pyeonghang 2018 hade Hanna Öberg aldrig varit på pallen i ett individuellt lopp i världscupen. En femteplats var den största framgången dittills.

Men på plats i Sydkorea stod då 22–åriga Öberg för en jätteskräll när hon vann distansloppet. Och bara dagar efter skrällguldet var hon del i det damstafettlag som körde hem ett silver, och det mycket tack vare Hanna Öbergs sistasträcka. 

Hyllningarna var enorma och en som var med och firade Hanna Öberg lite extra var den dåvarande pojkvännen Jesper Nelin. 

Nelin hade själv stora framgångar i Pyeongchang då han ingick i det svenska herrlag som tog guld i stafetten. 

Nu är läget annorlunda, Hanna Öberg har sedan genombrottet tillhört världseliten och har tagit medalj i samtliga mästerskap sedan dess. 

Efter uppbrottet med Nelin under förra säsongen så berättade också Hanna Öberg den gångna hösten att hon och landslagsåkaren Martin Ponsiluoma nu är ett par. 

De senaste åren har också lillasyster Elvira Öberg etablerat sig i det svenska skidskyttelandslaget, och både hon och Ponsiluoma är också uttagna till spelen i Peking. 

Något som betyder mycket även för Hanna Öberg. 

– Jag är väldigt tacksam för att jag har det så här. Jag har Elvira, jag har Martin men jag har också en del av mina bästa vänner i laget, säger Hanna Öberg som när OS i Peking är över i slutet av februari kommer att ha varit på resande fot i sju veckor. 

”Lättare för mig”

Att under de långa perioderna hemifrån ha med både sin pojkvän och lillasyster i laget menar Hanna Öberg är betydelsefullt. Och att hon har en fördel jämfört med andra idrottare som är utan sina familjer under lång tid. 

– Det gör det lättare för mig. Det är klart att jag saknar resten av familjen, men inte på det akuta sättet. Och det är inte jobbigt att vara borta några veckor. Jag trivs väldigt bra med att vara i väg, säger Hanna Öberg. 

Martin Ponsiluoma och Hanna Öberg, och landslagskompisarna Stina Nilsson och Peppe Femling.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Ska göra allt för det”

26-åringens säsong har så här långt bjudit både på framgångar och mindre bra prestationer, Hanna Öberg har bland annat haft problem med skyttet. Men i den sista världscuptävlingen innan OS, den i Ruhpolding, fick hon det kvitto hon ville ha. 

– Den fysiska formen har aldrig varit så bra som nu. Och det känns väldigt bra. Det känns som att jag är på en bra plats i processen framåt nu. Och det var skönt att få ett riktigt bra lopp i Ruhpolding. Då stämde det både fysiskt och skyttemässigt. 

Några medaljmål i Peking vill Hanna Öberg dock inte prata om. 

– Nej, men jag ska göra allt för att vara i min absolut bästa form under OS. Sedan får vi se hur långt det räcker. 

OS i Peking invigs den 4 februari. 

TV: Stina Nilsson om uttagningen till OS

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.