Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: ALEXANDER VILF / SPUTNIK/IBL SPUTNIKFoto: ALEXANDER VILF / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
 Foto: ALEXANDER VILF / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

Stjärnorna vänder sig mot svensken

Publicerad

Sebastian Samuelsson väljer att bojkotta världscupsavslutningen i Ryssland.

Men flera av sportens tynga profiler tycker att detta är fel väg att gå. 

– Jag stöttar självklart inte bojkotten, säger Dominik Landertinger enligt nyhetsbyrån Tass.  

– Den ryska allmänheten ska inte straffas för evigt för något några av deras ledare och idrottare har gjort, säger Martin Fourcade enligt L'Equipe.  

Sebastian Samuelsson har på kort tid gjort sig känd som en av sin sports mest frispråkiga utövare. 

I början av veckan gick 20-åringen som gjorde succé i OS ut och meddelade att han tänker bojkotta skidskyttets världscupsavslutning i Tyumen. Samuelsson vill protestera mot att Ryssland får agera värdnation, trots alla dopingskandaler och har fått motta hot för sitt ställningstagande. 

"För mig är det otänkbart"

– De har skrivit att de väntar på mig där. Sedan känner jag att man inte har koll på dopingtest som man lämnar där. De har manipulerat prov förut. Visselblåsaren Rodtjenkov har ju vittnat om att han fått frågan om att manipulera andra nationers dopingprov. Det hade varit en katastrof, sa Samuelsson då. 

 

LÄS MER: Sveriges alla medaljer under OS 2018 i Pyeongchang

 

Men Samuelsson kan inte räkna med en unison uppbackning från resten av skidskyttefamiljen. VM- och OS-medaljören Dominik Landertinger stöttar inte bojkotten. 

– Självklart inte. Jag kommer definitivt att tävla i Tyumen. För mig är det otänkbart att inte åka, säger Landertinger enligt nyhetsbyrån Tass.  

Fourcades kritik

Och Landertinger är inte ensam om att öppet kritisera bojkotten, som även Tjeckien, Kanada och USA ingår i. 

Sportens störste stjärna, Martin Fourcade med tre OS-guld från Pyeongchang, tycker också att icke-tävlande är ett trubbigt redskap för att få till en förändring. 

 

LÄS MER: Norska OS-profiler fick ta förbjudna preparat 

 

– Jag har ett tydlig ställningstagande mot ryssarna som fuskat, men jag känner inte samma sak för Ryssland i stort. Vi pratar om ett land där många gillar skidskytte och jag tycker inte att den ryska allmänheten ska straffas för evigt för något några av deras ledare och idrottare har gjort, säger Fourcade till L'Equipe.  

I kväll rullar skidskyttevärldscupen vidare. Sebastian Samuelsson är Sveriges stora hopp i sprinten i Kontiolahti som startar 17.30.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag