Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnorna vänder sig mot svensken

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: ALEXANDER VILF / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

Sebastian Samuelsson väljer att bojkotta världscupsavslutningen i Ryssland.

Men flera av sportens tynga profiler tycker att detta är fel väg att gå. 

– Jag stöttar självklart inte bojkotten, säger Dominik Landertinger enligt nyhetsbyrån Tass.  

– Den ryska allmänheten ska inte straffas för evigt för något några av deras ledare och idrottare har gjort, säger Martin Fourcade enligt L'Equipe.  

Sebastian Samuelsson har på kort tid gjort sig känd som en av sin sports mest frispråkiga utövare. 

I början av veckan gick 20-åringen som gjorde succé i OS ut och meddelade att han tänker bojkotta skidskyttets världscupsavslutning i Tyumen. Samuelsson vill protestera mot att Ryssland får agera värdnation, trots alla dopingskandaler och har fått motta hot för sitt ställningstagande. 

"För mig är det otänkbart"

– De har skrivit att de väntar på mig där. Sedan känner jag att man inte har koll på dopingtest som man lämnar där. De har manipulerat prov förut. Visselblåsaren Rodtjenkov har ju vittnat om att han fått frågan om att manipulera andra nationers dopingprov. Det hade varit en katastrof, sa Samuelsson då. 

 

LÄS MER: Sveriges alla medaljer under OS 2018 i Pyeongchang

 

Men Samuelsson kan inte räkna med en unison uppbackning från resten av skidskyttefamiljen. VM- och OS-medaljören Dominik Landertinger stöttar inte bojkotten. 

– Självklart inte. Jag kommer definitivt att tävla i Tyumen. För mig är det otänkbart att inte åka, säger Landertinger enligt nyhetsbyrån Tass.  

Fourcades kritik

Och Landertinger är inte ensam om att öppet kritisera bojkotten, som även Tjeckien, Kanada och USA ingår i. 

Sportens störste stjärna, Martin Fourcade med tre OS-guld från Pyeongchang, tycker också att icke-tävlande är ett trubbigt redskap för att få till en förändring. 

 

LÄS MER: Norska OS-profiler fick ta förbjudna preparat 

 

– Jag har ett tydlig ställningstagande mot ryssarna som fuskat, men jag känner inte samma sak för Ryssland i stort. Vi pratar om ett land där många gillar skidskytte och jag tycker inte att den ryska allmänheten ska straffas för evigt för något några av deras ledare och idrottare har gjort, säger Fourcade till L'Equipe.  

I kväll rullar skidskyttevärldscupen vidare. Sebastian Samuelsson är Sveriges stora hopp i sprinten i Kontiolahti som startar 17.30.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!