Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan: ”Jag tycker synd om Stina Nilsson”

Foto: EIBNER/BENJAMIN SOELZER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/EIBNER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: HARALD DEUBERT / IMAGO/IBL
Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

OBERHOF. Hon har visat upp superform i Oberhof. 

Den norska skidskyttestjärnan Tiril Eckhoff har vunnit samtliga individuella lopp i världscupen i skidskytte efter nyår. 

Samtidligt lider hon med Stina Nilsson. 

– Jag tycker synd om Stina. Hennes resultat säger en hel del, säger Eckhoff. 

I världscuppremiären i skidskytte i finska Kontiolahti i november var det nattsvart för Tiril Eckhoff. 

Norskan, som kom tvåa i den totala världscupen i skidskytte förra säsongen, slutade på plats 67 efter hela sju bom i distansloppet.

Världscupveckorna i Kontiolahti fortsatte sedan att gå tungt för Eckhoff ända fram till den sista jakstarten då hon slog till och vann. 

När världscupen sedan fortsatte till Hochfilzen i Österrike så var Tiril Eckhoff som förvandlad efter de tunga veckorna i Finland. 

Hon radade upp både pallplaceringar och förstaplatser. 

Och sedan världscupen drog i gång igen efter juluppehållet i tyska Oberhof har ingen annan skidskytt varit bättre än Tiril Eckhoff. 

Eckhoff trivs i Oberhof

Norskan har vunnit samtliga individuella lopp. Samtidigt som flera av de andra toppåkarna, däribland Hanna Öberg, sagt att de spar toppformen till VM i Pokljuka i februari. 

På frågan om Eckhoff har toppat formen för tidigt svarar hon snabbt. 

– Nej, jag tror inte att jag är i för bra form. Det är en tuff bana här i Oberhof, men det är samtidigt en bana som passar mig väldigt bra, säger Eckhoff och hoppas på att formen håller i sig. 

– Jag får helt enkelt ta med mig erfarenhet från de bra insatserna jag har gjort här i Tyskland och försöka bibehålla den formen. 

Tiril Eckhoff sticker dock inte under stol med att det är hårt slit som är förklaringen till succén just nu.

– Man ska inte bortse från att jag har väldigt många bra träningstimmar bakom om mig och att det är grund till att det går bra nu.

”Sköna dagar hemma”

Tiril Eckhoff har vunnit både OS- och VM-guld, men aldrig den totala världscupen. Just nu ligger hon tvåa i totalen efter landsmaninnan Marte Olsbu Röiseland. 

VM i Pokljuka i februari är ett stort mål för Eckhoff den här säsongen, men också att försöka ta hem den totala världscupen.

– Det är svårt att göra det bra i hela världscupen och dessutom göra det bra i VM. Men jag hoppas kunna göra en bra plan inför VM och vara i bra form då också. Och att jag kommer att hinna få några sköna dagar i Oslo innan det. 

Vad vill du helst vinna den här säsongen, ett VM-guld eller totala världscupen?

– Det är en svår fråga, men jag har nog mest lust att kämpa för den totala världscupen. 

”Tycker synd om Stina”

Samma dag som Tiril Eckhoff tog hem sin tredje seger på drygt en vecka gjorde Stina Nilsson sin första internationella tävling som skidskytt. Och det i IBU-cupen i Tyska Arber. Men svenskan hade det tuff, efter fem bom i sprinten och en tung dag i spåret slutade Stina Nilsson på plats 99. 

Tiril Eckhoff lider med Nilsson efter hennes debut.

– Jag tycker lite synd om Stina, hon har haft mycket press på sig. Trycket från media har varit stort. 

– Men skidskytte och längdskidåkning är inte samma sak, och det är ju det här ett bra bevis på. Stinas resultat säger en hel del.

Tror du att vi kommer få se Stina Nilsson i världscupen den här säsongen?

– Nej, det tror jag inte. Kanske nästa säsong. 

I världscupen väntar i dag damernas stafett, för Stina Nilsson och de andra i IBU-cupen är det dags för en ny sprint.

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.