Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan försvann – när hon bara var 25

Magdalena Forsberg berättar om sin tumör.
Tyska storstjärnan Magdalena Neuner var bara 25 år gammal när hon avslutade karriären och drog sig undan.
Magdalena Neuner tar OS-guld i Vancouver 2010. Foto: CHARLIE KRUPA / AP
I dag är Magdalena Neuner expert i den tyska tv-kanalen ARD. Foto: EBERHARD THONFELD / IMAGO/CAMERA 4 IMAGO SPORTFOTODIENST
Magdalena Nuener skördade stora framgångar under sin karriär. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO SPORTFOTODIENST

ANTHOLZ. Hon var bäst i världen – men lade ner karriären redan som 25-åring och drog sig undan. 

– Jag hade en känsla av att jag inte hade någon makt över mig själv längre, säger Neuner i en intervju med Bild

När 21-åriga Magdalena Neuner 2008 tog hem världscupen i skidskytte gjorde hon det som yngsta totalsegrare någonsin. Och det samma säsong som hon vann sin första världscuptävling överhuvudtaget. 

Framgångarna avlöste sedan varandra och på Neuners första OS, 2010, blev det storslam för den unga tyskan. Hon tog guld i masstarten, jaktstarten samt ett silver i sprint. 

Men de stora framgångarna till trots, Magdalena Neuner berättar att påfrestningarna var stora.

– När jag inte tog guld varje gång kändes det som att en del människor var besvikna på mig. De förväntade sig att jag alltid skulle ta guld, säger Neuner i en intervju med Bild

Det hann bli 34 världscupsegrar, 12 VM-guld och två OS-guld för Magdalena Neuner som dominerade skidskyttet stort under sina i fem år som landslagsåkare. 

Hon utsågs dessutom till Tysklands bästa kvinnliga idrottare vid tre tillfällen.

Magdalena Neuner var omåttligt populär i hemlandet. 

Magdalena Neuner skördade enorma framgångar under sin korta skidskyttekarriär.Foto: MARTIN MEISSNER / AP

Men uppmärksamheten kring henne var också påfrestande. 

– Jag hade en känsla av att jag inte längre hade någon makt över mig själv. I samband med OS 2010 blev det för mycket. Det hände saker överallt hela tiden, säger Magdalena Neuner.

Säsongen efter berättade Neuner, då bara 24 år gammal, att hon planerade att sluta och säsongen 2011/2012 blev den sista. 

25 år gammal slutade världens då bästa kvinnliga skidskytt. 

– Jag hade inte motivationen längre och vill leva ett annat liv. Ett normalt liv, säger Neuner som efter den avslutade skidskyttekarriären drog sig undan från rampljuset. 

”Det kanske handlade om press”

Den svenska skidskytteikonen Magdalena Forsberg har tidigare kommenterat Magdalena Neuners beslut att lägg av vid bara 25-årsålder.

– Det kanske handlade om den press hon hade på sig och den uppståndelsen som fanns kring hennes person. Det vet jag inte riktigt, men jag kan tänka mig det att det bidrog, sa Forsberg då. 

I dag lever 33-åriga Magdalena Neuner familjeliv med man och två barn hemma i Tyskland, men när skidskytte-VM avgörs i Italien är hon ändå på plats. 

Och det som expert i den tyska tv-kanalen ARD som hon jobbat för de senaste vintrarna.

Helena Ekholm i samma situation

En svenska som precis som Magdalena Neuner avslutade sin skidskyttekarriär tidigt är Helena Ekholm som var 27 år när hon lade av. 

Även Ekholm berättar att hon saknade motivation och längtade efter ett nytt liv.

– Jag var fruktansvärt less på att träna. Allt resande kändes som en plåga och ibland kände jag att jag inte tävlade för min egen skull, utan för andras. Mina förväntningar överensstämde inte alltid med andras förväntningar, jag kunde vara jättenöjd med en tävling även om jag kom femma och det kändes bra i kroppen.

– Jag har fått frågan om jag ångrar mig att jag slutade så tidigt så många gånger, men jag har aldrig gjort det. Inte en enda gång, säger Helena Ekholm. 

I dag är Magdalena Neuner expert i den tyska tv-kanalen ARD och på plats på pågående skidskytte-VM i Antholz. Foto: EBERHARD THONFELD / IMAGO/CAMERA 4 IMAGO SPORTFOTODIENST

LÄS MER: ”Sorgligt att Sverige går till juryn” 

LÄS MER: Så här mycket tjänar de svenska skidstjärnorna (PREMIUM) 

LÄS MER: Öberg: ”Börjar bli färdig med fjärdeplatser” 

LÄS MER: De missar masstarten 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.