Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan blandas ihop med känd influencer

Foto: MATIC KLANSEK / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Det är nu det börjar.

Sommaren blir startskottet för den stenhårda träningen som ska göra att Hanna Öberg i Peking kan försvara sitt guld från Pyeongchang.

– Om jag kommer upp i nivå kan det räcka väldigt långt, säger Öberg som även berättar om hur hon ska studera OS-banorna, om resan till Frankrike och varför hon får mejl som egentligen är menat att gå till en känd influencer. 

Vintersäsongen må vara långt bort, men skidskyttestjärnorna är sedan ett par veckor tillbaka samlade och kör försäsongsträning. Det har varit fyra intensiva veckor för systrarna Hanna och Elvira Öberg och målet är tydligt: OS i Peking 2022. 

– I juni kommer det bli väldigt intensivt med mycket träning. Många pratar om höstträningen och att man ska pricka formen, men det är i juni vi tränar absolut mest. Det kommer bli mycket träning och inte så mycket semester som vissa kanske tror, säger Hanna Öberg och får medhåll av Elvira Öberg. 

– Det är fullt ös. Vi kör många träningspass, mycket längd och mycket fokus på skyttet. Sen kommer vi så småningom trampa upp intensiteten. 

”Kommer räcka väldigt långt”

Elvira Öberg hade en stark säsong i världscupen men under VM stod hon för ett par svaga insatser. Resultaten har varit en ögonöppnare och Öberg vet mycket väl vad som behövs göras för att nå nästa nivå och slåss om pallplatser i OS. 

– Först och främst är det bra att ha ett bra träningsår. Jag vill vara i så bra skick som möjligt när OS börjar eller när jag toppar formen. Jag ska jobba på min grundkapacitet, vilket kommer bli otroligt viktigt för mig. Jag visade vad jag kan förra säsongen och om jag kommer upp i samma nivå så kommer det räcka väldigt långt.

Elvira Öberg: ”OS är det största fokuset”

Hanna Öberg berättade i en intervju med Dagens nyheter att hon kommer lägga större vikt vid att ta fram ett speciellt träningsschema. Främsta anledningen är att OS går på höghöjd. 

– Det är inte så stor skillnad egentligen. Det vi har gjort förra säsongen, att vara på hemmaplan eftersom vi tvingades till det, visade sig funka. Nu kommer vi åka till Frankrike för att träna höjd vilket kommer bli otroligt viktigt och en nyckelfaktor. Kroppen måste vänja sig vid det. Träningsschemat kommer vara en kombo med att vara på hemmaplan och sen åka på träningsläger för höjdträning. 

Kommer du åka till Peking innan OS för att studera banan? 

– Nej, det finns ingen möjlighet till det. Men jag hoppas att jag kan få info i form av bilder och videos på hur banan ser ut, säger Hanna Öberg. 

Mitt i allt OS-stök så ska även världscupen avhandlas. Båda Hanna och Elvira Öberg har fokuset på OS och menar att det är ”mycket troligt” att stå över några VC-tävlingar. 

– Det kommer handla om en prioriteringsfråga. Man vill vara så bra som möjligt när OS börjar, och då blir det kanske att man funderar på vilka tävlingar man ska stå över i VC. Det blir kanske inte optimalt att köra fullt program. OS är det största fokuset och jag känner verkligen stor motivation att göra så bra jobb som möjligt, säger Elvira Öberg. 

Två superkända Hanna Öbergs

Trots all träning som väntar så är Öberg otroligt nog inte Sveriges kändaste Hanna Öberg i träningssammanhang. En snabb googling på namnet Hanna Öberg tar en till en fitnessinfluencer som också heter Hanna Öberg, och med över två (!) miljoner följare på Instagram. 

Och visst har båda, på ett sätt, känt till varandra. 

För när SportExpressen frågar Hanna Öberg (skidskyttestjärnan) så brister hon ut i skratt. 

– Hon har dykt upp på Instagram några gånger och jag har väl fått några mejl som egentligen skulle till henne. 

– Det var mest för några år sedan, nu är det inte lika mycket. Det känns som att vi har lite olika målgrupper kanske, säger Öberg. 

https://www.instagram.com/p/CPBiqhsHmeQ/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.