Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stina tar en plats i landslaget direkt

Skidskytteförbundet gör en storsatsning mot OS 2022 och 2026. På tisdagen presenterades en ny organisation samt landslaget där Stina Nilsson tar plats direkt.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Stina Nilsson tar direkt plats i skidskyttelandslaget.

Det beskedet kom under tisdagen. 

– Stina får direkt en plats i vårt A-landslag med ett särskilt individualiserat upplägg med fokus på att utveckla hennes arbete på skjutvallen, säger landslagets huvudtränare Johannes Lukas. 

För ett par veckor sedan kom beskedet. Stina Nilsson byter sport från längdskidor till skidskytte. 

Och i dag kom beskedet på en presskonferens i Östersund att Nilsson direkt tar en plats i det svenska skidskyttelandslaget. 

– Stina får en direkt plats i vårt A-landslag med ett särskilt, individualiserat upplägg med fokus på att utveckla hennes arbete på skjutvallen, säger landslagets huvudtränare Johannes Lukas. 

Stina Nilsson om sitt byte av sport: 

– Jag vaknar varje morgon och är så peppad på att peppra en massa skott. Så jag ångrar ingenting. Jag är väldigt måldriven och älskar resan mot målet. Hela skidskyttefamiljen har varit väldigt snälla. Det känns varmt och skönt, säger Nilsson och berättar vidare om hur det har gått hittills. 

– Jag blandar och ger. I dag har jag haft ett bra pass. Men än så länge har jag inte stabiliteten, så det kan bli tre-fyra bom per skytte än så länge.

”Vi kommer att ge henne stöd”

Huvudtränaren Johannes Lukas berättar vidare om upplägget för Stina Nilsson: 

– Vi kommer att ge henne det stöd hon behöver nu och framöver, samtidigt som de resursförstärkningar vi, tillsammans med SOK, gjort i Östersund säkerställer att övriga A-lagsåkare kommer få full satsning mot vinterns VM i Pokljuka samt OS i Peking 2022, säger Lukas. 

Skidskytteförbundet presenterade under tisdagen också Anna-Maria Uusitalo som ny sportchef. Sportchefsrollen ersätter den tidigare funktionen som landslagschef, den som Anders Byström hade tidigare.

I förra veckan kom beskedet att Byström blir ny landslagschef för längdlandslaget. 

SOK storsatsar

SOK, Sveriges olympiska kommitté, meddelar att de nu kommer att storsatsa på skidskytte. 

– SOK inleder en stor satsning på skidskytte mot OS 2022 och 2026. Med i satsningen finns Stina Nilsson och nye skyttetränare Jean-Marc Chabloz. 

– Vi tror rekryteringen blir en fullträff för hela skidskyttelandslaget. Jean-Marc kommer även att lägga delar av sin tid på att jobba tillsammans med Stina Nilsson, säger Thomas Engdahl, sportchef på SOK.

Stina Nilssons tog hem specialpriset på Skidsnack-galan 2020. Här är hennes hälsning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.