Stina Nilsson om den orättvisa jämförelsen

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Skidskytten Stina Nilsson är ett år äldre och ett år av erfarenheter rikare.

Den här sommaren blir startskottet inför vinterns stora mål, OS i Peking.

– Givetvis drömmer jag om att bli så bra att jag kan bli uttagen och representera Sverige, säger Nilsson som också berättar om det lärorika år hon har bakom sig, planer för träningssommaren och varför jämförelsen med Hanna Öberg blir orättvis. 

Sommaren står för dörren och i takt med det trappar det svenska skidskyttelandslaget upp träningen inför hösten och en ny tävlingssäsong. 

Till den här säsongen har Stina Nilsson fått en ordinarie plats i A-truppen. 

Första året som skidskytt innehöll både toppar och dalar. Nilsson beskriver det som lärorikt och utmanade. Men att det var ungefär som hon trodde.

Hon kallar det för ”en jäkla resa” som avslutades med världscupdebut i Östersund.

Nu är siktet inställt på att ta nästa steg.

Vad går du in med för känsla år två som skidskytt? 

– Allting känns väldigt mycket smidigare och lättare nu än i fjol. Jag känner att det är mycket mer som är självklart, som jag förra året ansåg vara en grej. Jag tror att jag kommer kunna spetsa till allting för det är inget som känns så vingligt och nytt.

Ändras förväntningarna på dig själv i och med det? 

– Jag kommer ha förväntningar utifrån den utvecklingstrappa jag fortfarande gör och är i. Jag vet var jag stod när jag stängde förra säsongen och nu väntar en sommar med mycket jobb.

– Sen får vi se vad jag står med för kapacitet och färdigheter i Idre som är flera månader bort. 

Känns det långt dit, eller känns det skönt att det är så långt?

– Det känns långt och jag tycker att det är skönt. För jag vill gärna ha månader där jag kan jobba på saker som jag vill förbättra. 

Sneglar på Hanna Öberg

Den här säsongen är skidskyttarnas stora mål OS i Peking. Spelen avgörs mellan fjärde och 20:e februari nästa år. 

Än så länge har bara tre åkare tagits ut. Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma. 

Nästa uttagning sker senare i år. Stina Nilsson hoppas vara en av dem som till slut får en biljett till Peking.

– Jag ska fortsätta fokusera på att utvecklas men givetvis drömmer jag om att bli så bra att jag kan bli uttagen och representera Sverige, men det är absolut inget jag går runt och tänker på.  

– Gör jag det, då sätter jag nog bara käppar i hjulet på mig själv. Jag vet att jag har många steg kvar för att det ska vara aktuellt. 

Stina Nilsson vill inte prata mål, det gjorde hon inte som längdskidåkare heller. Hon kallar det i stället för processmål - hon ser saker hon vill förbättra. Och inför den här säsongen sneglar hon lite extra på en landslagskollega. 

– Jag tittar till exempel på hur Hanna (Öberg) är på vallen och hur snabbt hon kommer till sitt första skott. Det är lite orättvist att jämföra sig med henne för hon är en av de bästa i världen, men jag vill bli effektivare och vara tryggare där. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.