Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stina Nilssons kritik: ”Det finns en fixering”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Moa Hjelmer gick ut och kritiserade kroppsfixeringen inom idrotten. 

Och nu får hon stöd av nyblivna skidskytten Stina Nilsson. 

– Kroppen är vårt verktyg men hur den ser ut ska egentligen inte spela någon roll. Men det finns en fixering vid det, säger Nilsson. 

Tidigare i maj gick friidrottsstjärnan Moa Hjelmer ut på sitt Instagram-konto och kritiserade den kroppsfixering som hon menar finns inom idrotten. 

”Man skall se atletisk ut oavsett vilket sport man utövar på elitnivå. Jaså? Ja här har ni i alla fall en jävligt snabb och elitidrottande kropp som också hänger och flänger i svängarna”, skrev Hjelmer i anslutning till ett filmklipp där hon sågs springa under en tävling.

För SportExpressen utvecklade Moa Hjelmer sitt resonemang:

– Precis som det finns normer och idealkroppar inom samhället i stort så finns det också det inom idrotten, och kanske ännu snävare. Det är lätt att blanda ihop det, att det är ett krav att följa de här normerna för att kunna prestera. Men det handlar om vad ens kropp är kapabel till, vad man har för kapacitet.  

”En skör balansgång”

Och nu får Moa Hjelmer stöd av den förra längdstjärnan och nyblivna skidskytten Stina Nilsson. 

– Jag håller med Moa helt och det är bra att hon lyfter frågan. För det finns alldeles för mycket normer om hur en idrottskropp ska se ut, säger Nilsson som menar att det också finns en problematik kring att hantera sin kropp som elitidrottare. 

– Det är svårt, våra kroppar är våra verktyg. Och det är en extremt skör balansgång mellan att den ska vara så bra anpassad som det bara går, till att den ska klara de fysiska kraven som vi ställs inför. 

– Samtidigt som kroppen ska hålla i längden, det är verkligen jättesvårt att hålla sig på rätt nivå, menar Nilsson som dock tycker att själva utseendet av kroppen är oväsentligt. 

– Det är vad den kan prestera som betyder någonting.

 

LÄS MER: Stina Nilsson om de läckta tv-bilderna 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.