Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stina: ”Brukar säga att jag är manisk”

Stina Nilsson med geväret på ryggenFoto: PER DANIELSSON / TT NYHETSBYRÅN PROJEKT P
Nilsson på skjutvallenFoto: PER DANIELSSON / TT NYHETSBYRÅN PROJEKT P
Stina NilssonFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stina Nilsson kliver rakt in i A-landslaget – men på en utvecklingsplats. 

Något som hon själv tror är viktigt. 

– Det hade kunnat förstöra för gruppen om jag tagit en ordinarie plats, säger Nilsson som också berättar om sitt maniska beteende och turbulensen i längdlandslaget. 

För ett par veckor sedan slog nyheten om att Stina Nilsson lämnar längdlandslaget och byter sport till skidskytte ned som en bomb. 

Och redan nu tar 26-åringen en plats i A-landslaget i skidskytte, det beskedet kom under tisdagen. 

Det handlar dock om en utvecklingsplats, skidskytteförbundet har valt att utöka A-truppen med två extraplatser inför kommande säsong, varav Stina Nilsson alltså tilldelas en. 

– Jag tycker att det är helt optimalt med den här utvecklingsplatsen, och att det inte var en ren A-lagsplats. Det hade varit svårt, dels för mig, men också för att det hade kunnat sinka gruppen i vissa hänseenden. 

– Men just att den här platsen kan vara lite anpassad utifrån där jag är och behöver. Jag tror att det kommer bli hur bra som helst, säger Stina Nilsson. 

Stina Nilsson har redan varit i gång med sin skidskyttesatsning på skidstadion i Östersund i några veckor och berättar att hon börjar känna sig som en del av landslaget. 

– Det känns om jag är i ett skönt gäng. Och jag börjar känna mig mer och mer som hemma. Jag känner ju många av åkarna sedan tidigare och har ätit på samma lunchrestaurang med många dem i flera år. 

– Men nu ser jag fram emot att lära känna åkarna under mer ansträngande träningsformer.

”Blir nedtagen på jorden”

Att det är skyttet som kommer att vara Stina Nilssons största utmaning i och med bytet av sport råder det inget tvivel om. 

Något som hon själv är medveten om, och hittills har resultaten på skjutvallen varit av blandad sort. 

– Det går upp och det går ner, ibland gör jag jättebra pass. Men två minuter senare blir jag nedtagen på jorden när det inte går särskilt bra. Och det är det jag älskar, det gör mig extremt hungrig. Gör jag två dåliga serier och går hem, då måste jag tillbaka till vallen igen. 

– Jag blir revanschsugen. Jag håller ihop men jag måste tillbaka, och det är skönt att känna ett sug att jag måste göra det bättre. 

Den tyska skidskytteikonen Denise Herrmann, som själv gjorde samma byte från längdskidåkning till skidskytte, menade i en intervju med SportExpressen i helgen att det kommer krävas ett hårt arbete av Stina Nilsson. Och att hon inte bör sätta upp för höga mål till en början. 

Nilsson om Herrmanns varning:

– Jag vet inte om jag är en arbetsnarkoman, men jag brukar säga att jag är manisk. Och jag räknar med att det är ett extremt tufft och svårt arbete som ligger framför mig. Men det är lite det som jag har gått i gång på med den här satsningen, jag tycker att det är kul att ha något stort och utmanande framför mig. 

Även världscupvinnaren italienskan Dorothea Wierer har kommit med råd till Stina Nilsson, och då att det är den mentala biten som är det viktigaste inom skidskytte – och det hon borde fokusera på.

– Än så länge är jag inte så bra på skyttet att jag kan känna mig under mental press. När jag åker in på vallen känner inte att jag har kapacitet att bara skjuta nollor. Utan nu handlar det mer om den tekniska biten, att jag måste lära mig att skjuta bra. 

– Efter det kan man börja jobba mer med det mentala, och då kommer det bli väldigt viktigt, det är jag medveten om. 

”Fel att baktala”

Turbulensen i det svenska längdlandslaget har varit stor, och flera tunga har ledare slutat. Bland annat fick landslagschefen Rikard Grip oväntat sparken i mars förra året. 

Något som delvis påverkat Stina Nilssons beslut att byta till skidskytte. 

– Det var många viktiga personer som fick gå samtidigt och det spelade in. Men det som verkligen är den stora anledningen att jag ville gå till skidskytte var mitt intresse för det och att jag såg en utmaning i att byta sport. 

Det svenska skidförbundet har dock ställt sig frågande till att turbulensen skulle vara en anledning till Nilsson valt att lämna. 

– Det har Stina inte sagt ett ord om, sa Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska skidförbundet, tidigare till SportExpressen

Stina Nilsson menar dock att det inte stämmer.

– Nu blir det fel om jag ska sitta och baktala honom men jag och Ola har definitivt haft en dialog kring det här. 

Stina Nilsson hälsning efter priset

Stina Nilsson prisad på Skidsnack-galan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.