Magdalena Forsberg. Foto: Ylwa YngvessonMagdalena Forsberg. Foto: Ylwa Yngvesson
Magdalena Forsberg. Foto: Ylwa Yngvesson
Björn Ferry. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅNBjörn Ferry. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN
Björn Ferry. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

"Smutskastning – många tog illa upp"

Publicerad

Magdalena Forsberg bemästrade sin astma och lyckades vinna Jerringpriset fyra gånger om.

Därför kan hon inte ställa sig bakom SVT-kollegan Björn Ferrys förslag – att all medicinering bland elitidrottare borde förbjudas.

– Det är många som har tagit illa upp av hans uttalanden, säger Forsberg.

Idrottsgalan är bekant territorium för Magdalena Forsberg. Skidskyttelegendaren kan stoltsera med att ha vunnit flest Jerringpris i svensk idrottshistoria efter att ha blivit framröstad av folket fyra gånger om.

Men i år dyker Forsberg inte upp i Globen.

Ska inte på Idrottsgalan

– Jag brukar gå vartannat år, och jag var där förra gången. Men jag ska kommentera tävlingarna i Ruhpolding. Så jag kommer hem först på måndag och då vill jag hem till mina barn i stället för att stanna en extra dag i Stockholm, säger Forsberg, som tror att en mäktig trio kommer att göra upp om Jerringpriset på årets gala.

– Det står ju mellan Sarah Sjöström och Henrik Stenson och Jenny Rissveds. De har störst chans.

"Fortfarande stort"

Sedan storhetstiden med Forsberg, Helena Ekholm och Björn Ferry har nomineringarna gått i stå för skidskyttets del. Men Forsberg tror på bättring.

– I framtiden hoppas jag att det ska delas ut priser till svenska skidskyttar. Jag tycker att det ser bra ut, men vi har många svenska unga talanger på gång. Jag tror att vi kan få riktigt fina framgångar. Och det är fortfarande stort som tv-sport. Vi hade över en miljon tittare i söndags, och det utan de stora svenska framgångarna.

Tror du att intresset kan falna på grund av de ryska dopingskandalerna?

– Det hoppas jag inte. Och det verkar inte så på tittarsiffrorna.

"Mycket smutskastning"

SportExpressen talade med Björn Ferry när det avslöjades att över 30 ryska skidskyttar misstänks ha varit dopade. Då föreslog han att mediciner borde totalförbjudas i idrottssammanhang. Ett förslag som skulle ha blivit förödande för Forsberg om det hade verkställts på hennes tid.

– Jag hade ju astma och fick verkligen göra ordentliga tester för att visa att jag behövde det. Det var inte så att man gav astmamedicin till vem som helst. Det är många som har tagit illa upp av hans uttalanden, till exempel folk som har diabetes. Det har varit mycket smutskastning, så egentligen vill jag inte uttala mig.

Vad för sorts smutskastning tänker du på?

– Nä, man kan ju inte riktigt säga att man inte ska få idrotta om man måste ta medicin, så att en diabetiker inte får ta sin diabetesmedicin. Det kan jag inte tycka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag