Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slår tillbaka mot Norge: ”Tittar inte ens på dem”

Johannes Lukas
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Tiril Eckhoff
Foto: EIBNER/BENJAMIN SOELZER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/EIBNER WWW.IMAGO-IMAGES.DE

POKLJUKA. Tiril Eckhoff har haft stora framgångar på VM.  

Men inför stafetten tar norskan ned förväntningarna. 

Något som man från svenskt håll menar kan vara taktik, men samtidigt inget som imponerar på landslagstränaren Johannes Lukas. 

– Jag tittar inte ens på vad Norge gör, säger han. 

Förra säsongen var de norska skidskyttedamerna totalt överlägsna när det kom till stafetter. De vann samtliga stafetter i världscupen och tog hem guldet på VM i Antholz. 

Den här säsongen har det dock än så länge bara blivit en stafettseger för Norges damer. Samtidigt som Sverige har varit på pallen tre av fyra stafetter den här vintern. I säsongspremiären i Kontiolahti vann man stafetten. I Hochfilzen och Oberhof slutade Sverige trea.

Och inför dagens stafett har den norska storstjärnan Tiril Eckhoff tagit ned förväntningarna, och menar att Norge är ”underdogs deluxe”. 

– Vi är inte favoriter, sa Eckhoff efter singelmixedstafetten och det trots att att hon på egen hand kört hem tre guld och ett silver så här långt på VM. 

Norskans utspel får landslagstränaren Johannes Lukas att reagera. 

– Om de inte är favoriter så vet jag inte vad. Hur många guld har hon, tre? Hon är fel person att säga att de är ”underdogs”.

Kan det vara en taktik att lägga pressen på er?

– Jag vet inte om de behöver en taktik mot oss, det vet jag inte. Jag tittar inte ens på vad de gör. 

”Enklare att slå underifrån”

Johannes Lukas menar att Sverige har bra en bra chans i damstafetten.

– När vi gör det bra då har vi pallchanser, det har vi sett tidigare. Samtidigt vet vi också att det blir en sämre sträcka, då räcker det inte längre än topp sex. Vi måste göra vårt jobb, säger Lukas. 

Elvira Öberg, som kör tredjesträckan i lördagens stafett, om att Eckhoff tar ned förväntningarna på sig själva. 

– De vann alla stafetter förra säsongen och de har vunnit en stafett i år. Så några riktiga underdogs är de väl inte. Det kan man mycket väl vara en taktik från Norge att gå ut och säga så, det är ofta mycket enklare att slå underifrån. 

Johannes Lukas tränarkollega Mattias Nilsson om Norge:

– De är bra så det där känns bara som en taktik för att ta bort förväntningarna på dem, säger Nilsson som menar att Sverige har ett bra läge för att ta medalj i damstafetten. 

– Det går inte säga någonting annat än att vi har bra chanser. Och jag tror inte heller att vi behöver göra ett helt perfekt lopp heller för att vara med där uppe, säger Nilsson.

”Norge är favorit”

Linn Persson, som kör andrasträckan i stafetten, menar att det är många lag som kan vara med och göra upp om pallplatserna.

– Norge är helt klart en favorit. De har gjort det väldigt bra tidigare. Men även vi, Frankrike Tyskland och flera andra nationer som har chansen. Schweiz, Ukraina och Ryssland har till exempel också gjort bra stafetter. 

– Man kan aldrig åka på gamla meriter, det är vad man gör där ute som räknas.

LÄS MER: Skidskytte-VM - här är hela programmet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.