Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skräckbanan i VM: ”Det är extremt”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: HENDRIK SCHMIDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL GOETZHABER / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

OBERHOF. Plötslig dimma, publik som röker ut med spåret och en monsterbacke. 

VM-banan i Oberhof anses som en av de absolut tuffaste. 

– Det är extremt. Åkarna kommer att behöva ha öronproppar, säger den tyska skidskytteikonen Uschi Disl. 

I dag inleds skidskytte-VM Oberhof och det med mixedstafett. När åkarna under gårdagen körde sitt sista träningspass inför VM-premiären var det sol och klarblå himmel. Men just den väderleken är sällsynt i den tyska skidskyttemetropolen som snarare är känd för sin tjocka dimma. 

– En sak vet man om Oberhof och det är vädret kan slå om väldigt snabbt och då gäller det att vara förberedd på det, säger den svenske landslagstränaren Johannes Lukas. 

En annan utmaning i Oberhof är banan, den tuffaste på hela världscupen om man får tro den tyska skidskytteikonen Uschi Disl. 

– Det är absolut en av de tuffaste banorna som finns. Men jag tycker bara att det är en fördel. Är man bara i bra form och kan åka skidor snabbt, då är det en perfekt bana. För då kommer det skilja mycket mot de som inte är i så bra form. Jag älskade att köra i Oberhof, säger Disl. 

”Svårt att gå max”

Dessutom innehåller VM-banan inledningsvis en omtalad backe, Birxsteig.

– Det känns som att den backen blir längre och längre för varje gång jag kommer hit, säger Samuelsson som får medhåll av Hanna Öberg. 

– Det är just att backen är lång och hyfsat brant hela vägen, det är svårt att gå max från start. Man behöver åka lite smart, säger Öberg. 

Även lillasyster Elvira Öberg menar att banan startar på tuffast möjliga vis.

– Det är en ganska speciell bana med den här lång och hårda stigningen direkt, säger hon. 

”Röker och dricker öl”

Men utöver de snabba väderväxlingarna och den tuffa banan finns ytterligare en utmaning i Oberhof – den tyska storpubliken. 

Under VM väntas 160 000 åskådare komma till Oberhof och publiken har gjort sig känd för att vara milt sagt livlig och inte dra sig för att varken röka eller dricka öl längs spåret. 

– Man kallar det skidskytte-meckat. Det är väldigt mycket traditioner med skidskytte, många kommer hit och oavsett väder. Det är en riktigt bra publik, säger landslagstränaren Johannes Lukas. 

”Det krävs öronproppar”

Usch Disl, som själv tävlat många gånger i Oberhof, intygar att publiken i Oberhof både festar och är livlig, inte minst de som står vid monsterbacken Birxsteig.

– Jag tror att åkarna kommer att behöva öronproppar. Det kommer att bli väldigt högljutt och livligt i backen. Det är extremt, säger Disl. 

Sebastian Samuelsson räds dock inte den tyska jättepubliken. 

– Jag tycker det är hur härligt som helst. Det kommer vara det häftigaste mästerskapet jag har varit med om hittills i min karriär om jag får gissa innan. Det kommer vara någonting extra, säger Samuelsson. 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2023 – hela programmet med alla tv-tider.  

Elvira Öbergs pik till Samuelsson: ”Vi jobbar lite olika”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.