Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skottdrama inför VM: ”Det där är livsfarligt”

Hanna Öberg. Foto: NISSE SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN
Mona Brorsson Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖSTERSUND. Det blev dramatiskt under damernas inskjutning.

En slovensk skidskytt avfyrade skott då funktionärer befann sig i närheten av måltavlorna – och har varnats för sitt farliga beteende på skjutvallen.

– Man får inte begå sådana misstag, det är livsfarligt, säger Mona Brorsson.

Säsongens stora höjdpunkt närmar sig och under torsdagen är det dags för skidskytte-VM:s första distans mixedstafett.

Redan innan premiären har ett drama utspelats på skjutvallen i Östersund – och det inträffade under damernas skjutträning. En slovensk åkare har varnats för sitt farliga beteende, något som Radiosporten var först att berätta om.

Tomas Öberg, biträdande skjutbanechef, förklarar:

– Det är väldigt ovanligt att det här inträffar. 20 minuter in i träningen genomförs ett byte av måltavlorna. Då blåser en funktionär först i en vissla och alla åkare slutar då med sitt skytte. Först efter att man blåst i visslan igen, när tavlorna bytts ut, kan skyttet fortsätta. Då var det en slovensk åkare som avfyrade skott, trots att det fanns funktionärer vid måltavlorna, säger han.

Öberg fortsätter:

– Funktionärerna hade nästan försvunnit från vallen, så det var ingen som var nära att bli träffad. Men det är ändå otillåtet och så klart allvarligt. Jag har pratat med henne och det är viktigt att förstå att man aldrig kan vara så stressad att man utsätter andra för fara. Det är livsfarliga vapen.

 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2019 – allt du behöver veta

 

”Allmänheten måste veta det”

Den svenska skidskyttestjärnan Mona Brorsson, som nyligen vann EM-guld i Vitryssland, ser även hon allvarligt på händelsen.

– Det är något som allmänheten måste veta om, vi rör oss med skarpladdade vapen och de är livsfarliga om man begår ett misstag. Säkerheten är jätteviktig och den måste man hålla strikt på. Det sitter ju i ryggmärgen. Jag har hållit på sen jag var tio och har verkligen blivit drillad. Det är klart att man kan begå misstag, men när det handlar om gevär får man inte begå misstag.

– Jag tycker inte att hon ska diskas, men det är bra att man gör en markering. På ett VM är alla kanske lite extra ivriga också, men man får inte tumma på sådant.

”Det låter helt sjukt”

OS-guldmedaljören Hanna Öberg var på plats under damernas skjutträning i går.

– Oj, det låter ju helt sjukt. Jag såg aldrig incidenten så jag visste inte att det hade hänt, säger Hanna Öberg. 

Skidskytte-VM i Östersund inleds i morgon torsdag då mixedstafetten avgörs. 

 

LÄS MER: Guldhjälten petas i premiären

LÄS MER: Legendarens Ole Einar Björndalens nya liv