Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sköts fyra gånger i svartsjukedrama

Wolfgang Pichler är mannen bakom det nya svenska skidskytteundret som fixade fyra medaljer (två guld och två silver) i OS i februari.
Foto: SVEN LINDWALL
Men 1984 kämpade han för sitt liv efter att ha blivit skjuten med fyra skott i sin säng: ”Jag hann tänka: Jag fick ett kort liv”.
Foto: MICHAEL KAPPELER / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Foto: NISSE SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NISSE SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

Svenska skidskytteförbundet måste acceptera Wolfgang Pichlers krav innan jul - annars slutar Sveriges mest framgångsrika förbundskapten. 

Inför säsongsstarten berättar han nu om varningen till Sebastian Samuelsson, de konkurrerande anbuden och mordförsöket när han blev skjuten fyra gånger. 

– Jag hann tänka: "Jag fick ett kort liv", säger Pichler. 

På en sportbar på Arlanda sitter Wolfgang Pichler och äter två oinspirerade Quesadillas. Runt omkring honom rusar andra resenärer till eller från plan. Det här är allt han ogillar med sitt nuvarande liv. 

Det här är också en av anledningarna till att han gett skidskytteförbundet en kravlista för att fortsätta. Hans kontrakt går ut i vår. 

Pichler, som bor i Ruhpolding i södra Tyskland, vill förändra tjänsten så att det blir färre resdagar. Han vill också vara mer av en sportchef som hjälper till att utveckla sina arvtagare, de yngre tränarna i landslaget. 

– Jag hatar att flyga. Det är så mycket väntan då man inte kan jobba. Det är värdelöst, säger han.

Pichlers ultimatum till skidskytteförbundet

Han har gett svenska skidskytteförbundets ledning ett ultimatum: 

– Jag vill ha ett svar innan jul, säger han. Om jag inte får svar innan jul så gör jag något annat. Jag blir ju inte förbundskapten för ett annat land, men jag skulle kunna tänka mig en konsultroll. Jag har fått några erbjudanden redan från andra länder, men Sverige blir mitt sista land. Det är jag säker på. Min familj var väldigt arga när jag gick till Ryssland. Jag är ju en svensk, sa de. 

Pichler tycker inte det finns något orimligt i hans krav till förbundet.

– Nej, inte i mina ögon. De vet ju att jag har byggt upp ett lag fyra gånger. Jag vet allt bättre än alla andra. Och jag gör inget för min egen skull. Jag ber bara om det som jag är övertygad om är bäst för Sverige. Jag gör det inte för pengarna. Jag får pension så jag behöver inte pengarna från Sverige. 

”Jag är bortrest 240 dagar om året”, säger Wolfgang Pichler.
Foto: NISSE SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN

Det är lätt att förstå om Pichler vill minska på resandet. 

– Jag är bortrest 240 dagar om året. Nu under senaste samlingen har jag varit tre veckor i en stuga i Idre. Det är inte så lätt det här. Och jag måste verkligen tacka min flickvän för att hon visar så mycket förståelse för att jag är borta så mycket. 

Han är inte beredd att backa en millimeter från sina krav. Och varför skulle han? Hans resultat är imponerande. I OS i Sydkorea tidigare i år hjälpte han sitt nya unga svenska landslag till två sensationella guld och lika många silver. Världens medier flockade runt Pichler för att få reda på hemligheten bakom Sebastian Samuelssons och Hanna Öbergs framgångar. Innan dess har han hjälpt Magdalena Forsberg, Björn Ferry, Helena Ekholm och Anna Carin Zidek till mästerskapsguld. 

– Jag har byggt upp ett väldigt bra system. Om jag kompromissar så kommer vi inte ha framgång, säger han. 


LÄS MER: Skidskyttehjältarna kan vinna pris 


Tufft att leva upp till Wolfgang Pichlers stil

Men Pichlers ledarskap handlar inte bara om guldmedaljer. Under hans ledarskap har landslaget också blivit mer modernt. 

– Jag slåss för mina unga tränare. Alla har små barn. Vi har byggt ett system så att de kan stanna hemma mycket. Vi hjälper varandra. Vi är moderna. Jag tycker det är bra. Jag tycker att jag har byggt upp ett modernt system. Vi har många specialister, men vi samarbeta också så att de inte behöver vara ifrån familjen så mycket. De kan jobba hemifrån. Det är viktigt att ha ett familjeliv också om de ska bli bra tränare.

Finns det en ny Wolfgang Pichler som kan ta över?

– Det finns många unga bra tränare och man kommer alltid ersättas av någon annan bra, det vet man med säkerhet, men jag har en egen stil och det kommer att bli tufft att leva upp till om man ska ha samma stil. 

Om Pichler är orolig för förbundsledningens beslut? 

– Jag är mer orolig för hur min tennis går, säger han och ler. Han är inte beroende av lönen från skidskytteförbundet. 

–  Det ger en väldig frihet att vara pensionär och få min pension från Tullverket, säger han. 

– Men dessutom har jag startat ett företag för att börja hålla föredrag om träning, säger han. 

Nyligen talade Pichler under en demonstration mot det högerpopulistiska partiet AFD i södra Tyskland. Han har haft lång träning som talare. 

– Jag var en ledare redan i skolan, säger han. 

Wolfgang Pichler är nominerad till årets ledare på Idrottsgalan efter skidskyttarnas succé på OS.
Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

Politiska debatter under uppväxten i Tyskland

Under uppväxten i Ruhpolding var politiska debatter vardag i hemmet. 

Mamma, pappa och hans två yngre bröder var alla socialdemokrater. Wolfgang Pichlers pappa var fackligt engagerad och drivande till att bygga kurortens skidskyttestadion. Hans bror är socialdemokratisk borgmästare i Ruhpolding. 

Det var också från föräldrarna som han fick sin arbetsmoral. Hans mamma skötte om tennisbanor, ett kafé och tre pojkar. 

– De behövde inte säga till oss att arbeta hårt. Vi lärde oss genom att se hur de levde. De arbetade sju dagar i veckan och det blev normalt för oss, säger han. 

– Men mamma sa alltid att hon tyckte synd om våra fruar för vi var slarviga och lata, säger Pichler och skrattar. 

Nu har han sina politiska diskussioner i skidskyttelandslaget. I barndomshemmet var alla socialister. I skidskyttelandslaget är det annorlunda.

– De flesta åkarna är nog moderater. De vill inte betala skatt, säger Pichler och skakar på huvudet. 

– De säger att jag är kapitalist, men jag säger: "Nej, jag gör socialistiska saker som att jag hyr ut lägenheter för priser som alla kan betala". Det är roligt att ha de där diskussionerna, att kunna prata om något annat än sport. De är väldigt fina personer. Och det handlar ju inte om att jag är kommunist. Vänstern i Tyskland är som högern i Sverige, säger Pichler.


LÄS MER: Pichler om Björn Ferrys anklagelse 


Kommer göra ont när Sebastian Samuelsson åker på smällar

Han gillar hur Sebastian Samuelsson tagit striden mot doping, både i intervjuer och på sociala medier. Den svenske OS-hjälten har också vid flertalet tillfällen riktat kritik mot Ryssland, nu senast då den internationella dopingbyrån Wada beslutade att häva avstängningen från 2015 och åter ta med den ryska antidopningsbyrå Rusada. Samuelsson har på grund av sina åsikter tvingats ta emot flera hot. En varning i september handlade om han skulle få besök av en rysk dödspatrull. Inför årets säsong har Pichler gett 21-åringen rådet att vara mer återhållsam med utspelen. 

– Jag säger till honom att internet är farligt och kostar massor av energi. Jag var i Ryssland i tre år och vet hur det fungerar där, och människor kan slåss mot dig anonymt, och det är tufft. Ibland måste man själv avsluta en diskussion, säger Pichler och skjuter undan sin tomma tallrik.

– Det han gör är väldigt bra, men jag hoppas att han också fokuserar på rätt saker i sporten, att det inte stjäl för mycket energi, men jag kommer stötta honom så mycket jag kan så att han kan få ut sina åsikter, säger Pichler.

Wolfgang Pichler med herrlandslagets nye stjärna Sebastian Samuelsson som vann guld och silver i OS i Pyeongchang i februari.
Foto: NISSE SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges förbundskapten menar att Sebastian Samuelsson fått för svag uppbackning i sin kamp mot doping. 

– Någon annan borde hjälpa honom med den här kampen. Han är helt ensam nu. Han klarar sig ändå, men det kommer göra ont när han åker på smällar och han kommer åka på smällar. Det är jag säker på. Men det är hans beslut och jag stöttar honom så gott jag kan.

Han uppskattar att skidskyttelandslaget blivit som en familj där man finns för varandra. Skidskyttarna i landslaget vet att de kan ringa Pichler när som helst på dygnet. 

– Jag är ju inte hans pappa, men jag har erfarenhet och jag står bakom honom. Mer jag kan inte göra, säger Pichler. Årets världscupsäsong inleds i Pokljuka i Slovenien, den 2 december. 

Förväntningarna på hans unga svenska OS-hjältar är stora. 

Men precis som inför OS i Pyeongchang har Pichler lagt upp träningen så att de svenska åkarna når sin formtopp under säsongens största tävling, nu VM på hemmaplan i Östersund. Man ska inte bli orolig om pallplatserna inte kommer direkt i premiären. 

Åkarna har som vanligt fått genomlida hans mardrömsträning under försäsongen. 

– Men jag har förfinat den lite i år, säger han och ler. Men jag säger inte hur. Det är vår hemlighet.

– Alla andra landslag vill veta vad vi gör, men det håller vi för oss själva.

LÄS MER: Här skojar stjärnorna med Pichler 

”Hade tur som överlevde”

Wolfgang Pichler, 63, har ett effektivt svar till sina skidskyttar när de gnäller över hans mardrömsträningspass som de har upp för Österrikes högsta berg Grossglockner. Om Sebastian Samuelsson, Hanna Öberg eller Jesper Nelin säger att de är på väg att dö av utmattning så påminner Wolfgang Pichler om att han, till skillnad från idrottsstjärnorna, faktiskt vet hur det är att kämpa för sitt liv.

Det tystar vidare diskussioner. 

Pichler sköts, 1984, med fyra skott i sin säng i Ruhpolding i Tyskland. 

– Någon kom in och sköt och plötsligt kämpade jag för mitt liv. Det var fruktansvärt, säger han.

– Jag hade tur som överlevde. Så när vi tränar extremt hårt under försäsongen brukar jag ibland skämta och säga: “Det är inte så lätt att dö”.

Wolfgang Pichler sköts i ett svartsjukedrama - men vill inte prata om varför det hände.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

2007 berättade Aftonbladet om mordförsöket och kallade det ett svartsjukedrama. Pichler sköts i armar och rygg. Förövaren sköt ihjäl kvinnan det handlade om och tog sedan sitt eget liv.

– Jag vet att det inte var mitt fel, men jag har som regel att aldrig prata om varför det hände. Men i dag är jag stolt över hur jag kom tillbaka efter det, säger Pichler.

– Jag tog inte hjälp av någon psykolog utan jag var min egen psykolog. Jag hjälpte mig själv. Jag sprang upp för berget i stället. Jag förträngde det genom att träna mycket. Jag är verkligen stolt över att jag kunde hantera det helt på egen hand. Det var en jobbig situation, men jag är stark, säger han. Pichler: ”Skottdramat gjorde mig tuffare”

Pichler menar att skottdramat är en av förklaringarna till hans framgångsrika karriär. 

– Det normala är ju att man drabbas av ett trauma och blir rädd efteråt. Men jag måste säga att det gjorde mig tuffare, säger Pichler.

– Jag är inte rädd för kontroverser eller att slåss för min åsikt längre. Jag är inte rädd för sådana där saker som att förlora mitt jobb. 

Det är därför han vågade ta ett dopningskrig mot tyska skidskytteförbundet som tillfälligt skadade hans karriär. Han vek inte heller ned sig när de svenska skidskytteherrarna protesterade mot hans träningsmetoder på 90-talet, då han till sist sparkades från skidskyttelandslaget. 

Det är också därför han nu inte har några problem med sitt ultimatum till skidskytteförbundets ledning. Jag frågar om han inte trots allt skulle bli besviken om förbundet säger tack och hej då efter alla framgångar.  

– Nej, säger Pichler. De måste lyda mig och min linje. Men om de inte gör det, så blir jag inte besviken. Då åker jag hem bara. 


LÄS MER: Allt om Wolfgang Pichler 

Skidskyttesäsongen

2–9 december: Världscuppremiär i Pokljuka, Slovenien.

13–16 december: Världscupen i Hochfilzen, Österrike. 

20–23 december: Världscupen i Nove Mesto, Tjeckien.

10–13 januari: Världscupen i Oberhof, Tyskland.

16–20 januari: Världscupen når Pichlers hemmaplan Ruhpolding, Tyskland. "Det är skidskyttets Roland-Garros. Där vill vi ha pallplatser", säger Pichler 

24–27 januari: Världscupen i Anterselva, Italien.

7–10 februari: Världscupen i Canmore, Kanada.

14–17 februari: Världscupen i Salt Lake City, USA.

20–24 februari: EM i Minsk, Belarus.

7–17 mars: VM i Östersund, Sverige. 

"Hela vår strategi går ut på att peaka formen till VM på hemmaplan naturligtvis", säger Pichler. 

21–24 mars: Världscupavslutning i Holmenkollen, Norge.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.