Här kommer Sjipulin och Schempp på upploppet. Japanen Yuki Nakajima fortsätter dock sin resa – och blokerar Schempps väg. Foto: TV4Här kommer Sjipulin och Schempp på upploppet. Japanen Yuki Nakajima fortsätter dock sin resa – och blokerar Schempps väg. Foto: TV4
Här kommer Sjipulin och Schempp på upploppet. Japanen Yuki Nakajima fortsätter dock sin resa – och blokerar Schempps väg. Foto: TV4
Martin Fourcade. Foto: Gepa Pictures/ Mario KneislMartin Fourcade. Foto: Gepa Pictures/ Mario Kneisl
Martin Fourcade. Foto: Gepa Pictures/ Mario Kneisl

Skidskyttevärldens mest hatade åkare

Publicerad

En stackars japan har ofrivilligt skapat debatt i skidskyttevärlden.

Ska varvade åkare få fortsätta tävla under stafetterna?

"Skidskytteförbundet kanske borde ta tag i det här problemet", skriver stjärnan Martin Fourcade på twitter.

Söndagens herrstafett i skidskytte blev en dramatisk uppgörelse mellan stornationerna Tyskland och Ryssland.

På sistasträckan slogs Simon Schempp och Anton Sjipulin om segern hela vägen fram till upploppet.

Men i sista kurvan blev Tyskland kanske snuvade på segern – av en japansk åkare. Yuki Nakajima åkte mitt i spåret och var på väg att bli varvad när Schempp och Sjipulin kom i full fart. Japanen tittade över axeln och såg åkarna, och trots att publiken ropade så flyttade inte han inte på sig.

Schempp stoppades upp och tvingades kliva tillbaka i spåret – och kunde aldrig utmana sin konkurrent på upploppet.

– Det är ju bedrövligt att det är en varvad åkare som ska vara i väg och förstör hela spurten! För det är det han gör, utbrast experten David Ekholm i TV4.

"Det är synd"

Schempp var besviken efteråt.

– Jag blev hindrad och var tvungen att stanna upp litegrann. Sjipulin är stark och det är inte säkert att jag hade slagit honom. Men det är synd att jag inte fick en ärlig chans att slåss om segern, säger han till NRK.

Lagkamraten Arnd Pfeiffer var arg över situationen.

– Jag vet inte vad som är fel med honom (Nakajima). Normalt borde man se sig omkring och gå åt sidan, säger han.

Även den största skidskyttestjärnan, Martin Fourcade, reagerade under söndagskvällen via sin twitter.

"Skidskytteförbundet kanske borde ta tag i problemet med utövare som blir varvade i masstarter", skriver han.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag