Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skidskytteikonen Klaus Siebert död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Klaus Siebert.
Foto: Alexander Hassenstein / BONGARTS/GETTY IMAGES / ALL OVER PRESS / GETTY IMA
Björn Ferry.

Skidskytteikonen Klaus Siebert har avlidit - 60 år gammal enligt sports.ru.

Den tyska VM- och OS-hjälten var förbundskapten för det vitryska landslaget och har gjort stor succé med Darja Domratjeva de senaste åren.

– Väldigt tråkigt – han var otroligt populär, säger svenska skidskytteprofilen Björn Ferry.

Under 1970-talet var tysken Klaus Siebert en av idrottens främsta med tre VM-guld och ett OS-silver.

Men framför allt har hans namn levt vidare i sporten när han har tjänstgjort som tränare i drygt 30 år. Siebert har tränat det tyska landslaget, men även det kinesiska och vitryska.

Samtidigt har han under de senaste åren gått en kamp mot cancer. År 2012 var han tillbaka för att arbeta efter behandling, och tränade då det vitryska landslaget. Där har han gjort stor succé med framför allt Darja Domratjeva: 29-åringen vann tre guld under Sotji-OS 2014 på individuella distanser.

Men inför fjolårssäsongen tvingades han hoppa av sitt uppdrag efter att han hade insjuknat i cancern igen. Nu rapporterar sports.ru att 60-åringen gick bort i söndags.

– Han var vår stålman. Vi brukade faktiskt kalla honom för det i bland. Han var vår tränare, psykolog, lärare och vän på samma gång. Han var precis sådan man ska vara som tränare. Och för mig var han som en kung över skidskyttet. Han kommer alltid finnas med i hjärtat hos mig och hela laget, säger vitryska skidskytten Nadzeja Skardzina.

Björn Ferry: "Träffade honom ofta"

Skardzina har ett VM-brons från 2011 och OS-brons från 2014 på distans.

– Jag är väldigt tacksam för allting han har lärt mig. Framför allt så lärde han mig att älska livet, och skidskyttet på samma gång. Jag kan bara säga: "Tack, Klaus. Tack för all tid du har varit med oss", säger hon.

Svenska skidskytteprofilen Björn Ferry minns Klaus Siebert.

– Han har varit med i en mängd olika lag men hade sina största framgångar med Vitryssland, säger Ferry.

– Jag träffade honom ofta på skjutvallen eftersom han var skyttetränare. Han var en väldigt populära tränare – alltid väldigt öppen när man pratade med honom. Han var lite som Wolfgang Pichler på det sättet. Det kändes som att man kände honom från första gången man träffades, säger Ferry.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.