Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skidskyttebråket: "Har en annan uppfattning"

ANTHOLZ. Ett stafettbråk har blossat upp i skidskyttelandslaget.

Förbundskaptenen Staffan Eklund har hela säsongen hävdat att damerna siktar på att få med ett stafettlag till OS nästa år.

Något som förnekas av Anna-Karin Strömstedt.

– Jag förstår inte var han fått det ifrån. Vi åkare har ju hela tiden haft en annan uppfattning, säger Strömstedt.

SÅ HAR DET GÅTT FÖR SVENSKORNA I STAFETTERNA DEN HÄR SÄSONGEN

9 december 2012, Hochfilzen, Österrike – nia (Elisabeth Högberg, Anna–Karin Strömstedt, Elin Mattsson, Åsa Lif) med nio extraskott. 3.20 efter segrande Norge.

3 januari 2013, Oberhof, Tyskland – tia (Elisabeth Högberg, Elin Matsson, Emelie Matsson, Åsa Lif) med en straffrunda och nio extraskott. 4.07 efter segrande Ukraina.

9 januari 2013, Ruhpolding, Tyskland – 16 (Elisabeth Högberg, Elin Mattsson, Anna-Karin Strömstedt, Åsa Lif) med en straffrunda och åtta extraskott. 5.30 efter segrande Norge.

Sammanställning: MATS BRÅSTEDT

När Helena Ekholm och Anna Maria Nilsson lade av inför den här säsongen, innebar det en rejäl åderlåtning för svenskt kvinnligt skidskytte.

Både var till exempel givna i ett framgångsrikt stafettlag.

Bara 16:e senast

I år har damerna i stället fått kämpa i en rejäl uppförsbacke i disciplinen.

I den senaste världscupstafetten, i Ruhpolding förra söndagen, slutade svenskorna på en 16:e plats efter små skidskyttenationer som USA, Kanada och Kina.

Mycket bättre gick det inte i Oberhof veckan innan. Då körde Sverige för långsamt, laget blev plockat av banan och bokfördes officiellt för en tionde plats.

För att kunna skicka ett damstafettlag till Sotji-OS nästa år – och få bidrag av Sveriges olympiska kommitté, SOK – måste damerna prestera minst en sjätteplats på världscupen.

Något de alltså under hela säsongen har varit en bra bit ifrån.

Eklund har stått fast

Ändå har förbundskapten Staffan Eklund hävdat att just en plats bland de sex bästa ligger inom möjligheternas gräns.

– Det är viktigt för återväxten att vi får med ett damlag i Sotji. Svenskt skidskytte skulle vara betjänt av det. Vi har möjlighet att vara en av de sex främsta nationerna, har Eklund tidigare förklarat för SPORT–Expressen.

När SPORT–Expressen pratar med Anna-Karin Strömstedt, som tillsammans med Elisabeth Högberg, Ingela Andersson och Elin Mattsson kör dagens stafett här i Antholz, och redogör för förbundskaptenens uttalande blir hon både förvånad och irriterad.

– Vi har aldrig överhuvudtaget sagt att vi skulle kunna vara bland de sex bästa. Jag förstår inte var han fått det ifrån. Innan säsongen menade SOK att de inte satsade på ett stafettlag för vår del inför Sotji, säger Strömstedt.

– Är det så att vi klarar att komma sexa är det otroligt bra, men det är inget som vi har som mål.

• Det har inte funnits mycket den här säsongen som gör att vi ska hoppas att det går vägen.

– Vi har gjort riktigt dåliga stafetter och ska jag vara ärlig finns det inte mycket som talar för att vi ska bli bättre. Då krävs både att alla fyra har en bra dag och en hel del tur, menar Strömstedt.

"Hon har missuppfattat"

SPORT–Expressen pratade i går kväll med Staffan Eklund efter kritiken.

– Jag har snackat med Anna-Karin. Hon har missuppfattat mitt resonemang. Vad jag har sagt är att när jag såg de italienska tjejerna bli sexa i Oberhof, så sa jag att det kan vi också. Omöjligt är det inte, det är dock inget oåterkalleligt mål från min sida, konstaterar förbundskaptenen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!