Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skidilska mot Pichler: "Är där och snyltar"

Mattias Persson tillsammans med Charlotte Kalla. Foto: Nils Petter Nilsson

Skidskyttelandslagets nye förbundskapten Wolfgang Pichler har lyckats övertala tre längdskidåkare att bli skidskyttar.

Och längdlandslagets damtränare Mattias Persson är inte helt nöjd med att gå miste om talangerna Julia Jansson och Sara Nordstrand.

– Man är där och snyltar, kan jag tycka, säger Persson.

– De måste tänka lite mer svenskt. Jag tror inte att de har Sverige i hjärtat, svarar Pichler på kritiken från längdlandslaget.

Även innan han officiellt tillsattes som förbundskapten signalerade Wolfgang Pichler att han skulle vilja övertala längdtalangen Julia Svan att byta sport.

Svan saknas i Pichlers första landslagstrupp, men där finns tre andra namn från den svenska längdeliten: Tiio Söderhielm, Julia Jansson och Sara Nordstrand.

Söderhielm berättar att Pichler personligen övertalade honom att ta steget över skidskyttet.

– Wolfgang ringde och pratade med mig först i påskas och presenterade ett bra upplägg med en landslagsplats och sa att man skulle få hjälp med skyttebiten.

"Skyttet är bedrövligt"

Har du någon vapenvana?

– Jag har testat nån gång bara på kul. Mitt skytte är bedrövligt just nu, skulle jag tro. Men vi kommer att ha ett skytteläger nästa vecka där vi kommer att köra mycket skytte. Jag har inte fått bössan än, men från och med måndag kommer det att bli en hel del nötande.

Jansson, 22 och Nordstrand, 22, har båda haft som uttalade mål att etablera sig i längdlandslaget. Nu skiftar de fokus – och damlandslagets tränare Mattias Persson grämer sig lite.

– Jag tycker kanske att det är lite synd för svensk längdskidåkning. Framför allt är det synd om deras klubbar som tappar åkare. Tittar man på den inhemska marknaden så har vi inte en uppsjö av åkare i Sverige jämfört med Norge. Vi behöver så många åkare som möjligt för att kunna behålla en stark tradition på damsidan, säger han.

– Det är sorgligt för båda två är duktiga skidåkerskor med en utvecklingspotential.

"Vi fostrar"

Persson menar att Pichler åker snålskjuts på längdklubbarnas talangproduktion.

– Vi fostrar ungdomar från det att de är åtta, nio år, och sedan ska svenska skidklubbar lägga pengar på dem, utveckla dem till skidåkare och så är man där och snyltar, kan jag tycka. Istället för att sköta utvecklingen och rekryteringen inom skidskyttet. Det tycker jag är lite tråkigt, att skidskyttet inte har fått i gång sin ungdomsrekrytering och sin juniorträning på ett bättre sätt, det måste jag säga, säger han.

– Det blir i slutändan så att klubbarna utvecklar åkare och så lämnar vi över dem till skidskyttet så att de kan bli bra skidskyttar. Det är min personliga uppfattning.

Finns det att andra längdåkare som har tackat nej till Pichler?

– Det vet jag att det finns.

Kan du nämna några namn?

– Det vill jag inte gå in på.

"Vi lever i en demokrati"

Pichler ger inte mycket för Perssons kritik.

– Vi gav dem Magdalena Forsberg i OS 1998. Då tävlade hon i längdskidåkning för Sverige. De behövde en tjej, och vi gav dem till henne. De måste tänka lite mer svenskt. Jag tror inte att de har Sverige i hjärtat. Vi måste jobba ihop. Jag vill inte ha krig, säger han.

– De är två tjejerna tillhör inte toppen i Sverige. Vi ger dem en chans.

Tysken trycker på att han inte har brutit mot några regler under rekryteringen.

– Jag kollar på vilka som är i landslaget. Är de inte i landslaget så måste jag få prata med dem. Vi lever i en demokrati, säger han.

"Önskar dem lycka till"

Persson betonar att varken Jansson eller Nordstrand är landslagsåkare – och att förbundet inte kan förbjuda någon från att byta sport.

– Jag måste önska dem lycka till. Alla blir inte världsmästare, och vi har ett land i väster som har väldigt duktiga damer och vi har också duktiga damer här i Sverige, så det är väldigt tufft att slå sig in. Och får man möjlighet att bli landslagsåkare i en annan sport och förhoppningsvis bli världsstjärna, då önskar jag dem lycka till naturligtvis, säger han.