Mattias Persson tillsammans med Charlotte Kalla. Foto: Nils Petter NilssonMattias Persson tillsammans med Charlotte Kalla. Foto: Nils Petter Nilsson
Mattias Persson tillsammans med Charlotte Kalla. Foto: Nils Petter Nilsson

Skidilska mot Pichler: "Är där och snyltar"

Publicerad

Skidskyttelandslagets nye förbundskapten Wolfgang Pichler har lyckats övertala tre längdskidåkare att bli skidskyttar.

Och längdlandslagets damtränare Mattias Persson är inte helt nöjd med att gå miste om talangerna Julia Jansson och Sara Nordstrand.

– Man är där och snyltar, kan jag tycka, säger Persson.

– De måste tänka lite mer svenskt. Jag tror inte att de har Sverige i hjärtat, svarar Pichler på kritiken från längdlandslaget.

Även innan han officiellt tillsattes som förbundskapten signalerade Wolfgang Pichler att han skulle vilja övertala längdtalangen Julia Svan att byta sport.

Svan saknas i Pichlers första landslagstrupp, men där finns tre andra namn från den svenska längdeliten: Tiio Söderhielm, Julia Jansson och Sara Nordstrand.

Söderhielm berättar att Pichler personligen övertalade honom att ta steget över skidskyttet.

– Wolfgang ringde och pratade med mig först i påskas och presenterade ett bra upplägg med en landslagsplats och sa att man skulle få hjälp med skyttebiten.

"Skyttet är bedrövligt"

Har du någon vapenvana?

– Jag har testat nån gång bara på kul. Mitt skytte är bedrövligt just nu, skulle jag tro. Men vi kommer att ha ett skytteläger nästa vecka där vi kommer att köra mycket skytte. Jag har inte fått bössan än, men från och med måndag kommer det att bli en hel del nötande.

Jansson, 22 och Nordstrand, 22, har båda haft som uttalade mål att etablera sig i längdlandslaget. Nu skiftar de fokus – och damlandslagets tränare Mattias Persson grämer sig lite.

– Jag tycker kanske att det är lite synd för svensk längdskidåkning. Framför allt är det synd om deras klubbar som tappar åkare. Tittar man på den inhemska marknaden så har vi inte en uppsjö av åkare i Sverige jämfört med Norge. Vi behöver så många åkare som möjligt för att kunna behålla en stark tradition på damsidan, säger han.

– Det är sorgligt för båda två är duktiga skidåkerskor med en utvecklingspotential.

"Vi fostrar"

Persson menar att Pichler åker snålskjuts på längdklubbarnas talangproduktion.

– Vi fostrar ungdomar från det att de är åtta, nio år, och sedan ska svenska skidklubbar lägga pengar på dem, utveckla dem till skidåkare och så är man där och snyltar, kan jag tycka. Istället för att sköta utvecklingen och rekryteringen inom skidskyttet. Det tycker jag är lite tråkigt, att skidskyttet inte har fått i gång sin ungdomsrekrytering och sin juniorträning på ett bättre sätt, det måste jag säga, säger han.

– Det blir i slutändan så att klubbarna utvecklar åkare och så lämnar vi över dem till skidskyttet så att de kan bli bra skidskyttar. Det är min personliga uppfattning.

Finns det att andra längdåkare som har tackat nej till Pichler?

– Det vet jag att det finns.

Kan du nämna några namn?

– Det vill jag inte gå in på.

"Vi lever i en demokrati"

Pichler ger inte mycket för Perssons kritik.

– Vi gav dem Magdalena Forsberg i OS 1998. Då tävlade hon i längdskidåkning för Sverige. De behövde en tjej, och vi gav dem till henne. De måste tänka lite mer svenskt. Jag tror inte att de har Sverige i hjärtat. Vi måste jobba ihop. Jag vill inte ha krig, säger han.

– De är två tjejerna tillhör inte toppen i Sverige. Vi ger dem en chans.

Tysken trycker på att han inte har brutit mot några regler under rekryteringen.

– Jag kollar på vilka som är i landslaget. Är de inte i landslaget så måste jag få prata med dem. Vi lever i en demokrati, säger han.

"Önskar dem lycka till"

Persson betonar att varken Jansson eller Nordstrand är landslagsåkare – och att förbundet inte kan förbjuda någon från att byta sport.

– Jag måste önska dem lycka till. Alla blir inte världsmästare, och vi har ett land i väster som har väldigt duktiga damer och vi har också duktiga damer här i Sverige, så det är väldigt tufft att slå sig in. Och får man möjlighet att bli landslagsåkare i en annan sport och förhoppningsvis bli världsstjärna, då önskar jag dem lycka till naturligtvis, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag