Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skandalen – pekar ut fel ryss: ”Är skamligt”

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Längdskidåkaren Sergej Ustiugov anklagades för doping av bröderna Bö.

Problemet: skidskyttestjärnorna anklagade fel Ustiugov. 

– Det är skamligt, säger Ustiugovs tränare Markus Crame enligt NRK. 

Johannes Thingnes Bö och Tarjei Bö har skrivit en bok, och det är väl inte konstigt. I boken berättar skidskyttebröderna om karriären och tar upp OS i Sotji 2014 där 25 ryssar fick dopningsavstängningar.

Enligt boken, som har väckt stor uppmärksamhet, var det Sergej Ustiugov som hade åkt dit för doping, men det stämmer inte. Det var Jevgenij Ustiugov. Båda har samma efternamn men förstås olika förnamn. Sergej Ustiugov är dessutom längdskidåkare och inte skidskytt. 

Tränaren: ”Farligt när det sker gång på gång”

Reaktionen på pinsamma missen lät inte vänta på sig. Sergej Ustiugovs tränare Markus Cramer rasar nu och kallar det hela för ”skamligt”. 

– Det är synd. Innan boken trycks så måste man vara noggrann med vad som står där. Dessa människor måste förstå att Jevgenij och Sergej är två helt olika människor, speciellt här i Norge, som är ett land med intresse för skidskytte och längdskidåkning. Det här är ett mycket speciellt fall och de måste kunna skriva rätt namn, säger Cramer enligt NRK.   

Cramer berättar vidare att de blev uppmärksammade på felet genom italienska medier. Första reaktionen var förtvivlan och tomhet. Cramer säger att det inte är första gången vissa blandar ihop namnen på ett felaktigt sätt. 

– Det blir farligt när det sker gång på gång. När det handlar om doping så är det aldrig bra att dras med i den här skiten, säger han

Förlaget som gett ut boken har bett om ursäkt och rättat till misstaget i e-boksupplagan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.