Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska OS-medaljer efter fuskavslöjandet

OS-stafetten 2010.
Foto: Janerik Henriksson/TT nyhetsbyrån
På prispallen i Vancouver: Österrike, Norge samt Ryssland.
Foto: IMAGO/IBL
Björn Ferry.
Foto: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN

Tio år senare får det svenska stafettlaget sitt OS-brons.

Det är värt att fira – men på ett coronasäkert sätt, tycker Björn Ferry.

– Det är inte så att vi drar på Spy Bar och hänger där en hel kväll, säger han.

Den före detta ryske skidskytten Jevgenij Ustjugov har fällts för dopingbrott mellan åren 2010 och 2014. Det innebär att alla hans resultat från den perioden stryks. Det innebär också två nya medaljer till Sverige, om inte en överklagan kommer in den närmsta månaden. Det handlar om OS-brons i stafett i Vancouver 2010 och VM-brons i stafett i Chanty-Mansijsk 2011.

– Blir det så att jag får en medalj i handen, är det klart det känns som en återupprättelse. Rätt ska vara rätt, och vi har väl alltid misstänkt att det inte gått rätt till alla gånger, säger Björn Ferry var en del av det svenska stafettlag som kom fyra i OS 2010.

Varför har ni misstänkt det?

– Det har varit en del skandaler genom åren och det har ofta varit samma länder. Det är klart det finns en misstro, det tar lång tid att bygga upp ett förtroende och det går ganska fort att rasera det. 

Jevgenij Ustjugov, längst till höger, körde den sista sträckan för Ryssland i OS-stafetten.
Foto: IMAGO/IBL
OS-medaljörer – tio år efteråt: Fredrik Lindström, Björn Ferry, Mattias Nilsson och Carl-Johan Bergman.
Foto: NISSE SCHMIDT/TT SPORT TT NYHETSBYRÅN

Ska fira med stor fest

Ferry har varit i kontakt med kollegerna i stafettlaget Carl-Johan Bergman, Fredrik Lindström och Mattias Nilsson, och är övertygad om att de kommer att fira. Även om det inte blir under vanliga former.

– Jag pratade med Wolfgang (Pichler, förbundskapten) och han tyckte definitivt att vi skulle ha en rejäl fest när det är klart. Vi får försöka styra upp någonting då, antingen på nätet eller om vi träffas.

– Det är inte så att vi drar på Spy Bar och hänger där en hel kväll.

Varför känns det viktigt att fira?

– På något sätt blir det var man gör det till. Man kan lägga den i en byrålåda. Men egentligen har vi möjligheten att göra något större av det. För det är en medalj vi har förlorat men förtjänat. Då är det rimligt att försöka uppmärksamma det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.