Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sebastian Samuelsson om IOK:s beslut: ”Kan inte förstå”

Samuelsson om stafettinsatsen: ”Det är för dåligt”
Sebastian Samuelsson under en av säsongens tävlingar.
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Sebastian Samuelsson uttalar sig under torsdagen om IOK:s beslut.
Foto: RICKARD BERGSTEDT / BILDBYRÅN

IOK välkomnar ryska och belarusiska utövare tillbaka till OS. 

Ett beslut som upprör Sebastian Samuelsson.

– Jag är inte förvånad, men kan inte förstå det, säger den svenske skidskytten.

Det var på onsdagen som nyheten kom att ryska och belarusiska idrottare får tävla i OS.

Det meddelade Internationella olympiska kommittén, IOK. 

I Paris 2024 och Milano/Cortina 2026 välkomnas alltså idrottare från de båda länderna att delta under neutral flagg.  

När Expressen pratade med några svenska idrottare var det både positiva och negativa tongångar.

– Ett bra beslut. IOK har ju fått kritik från FN, som menat att de gått emot mänskliga rättigheter när de velat förbjuda enskilda idrottare. Nu får IOK backa på sitt beslut de tog förra vintern, sade skidikonen Pernilla Wiberg.

Hon fortsatte:

– De från Ryssland och Belarus som tävlar är idrottare. Inga nationalsånger, inga flaggor. Jag kommer alltid att stå bakom att idrott och politik ska hållas isär.

Stefan Holm: ”Ska inte få ställa upp”

OS-guldmedaljören i höjdhopp från Aten 2004, Stefan Holm, ställer sig inte bakom det beslut som IOK tagit.

– Normalt är jag emot kollektiva bestraffningar på det sättet, men detta är ett specialfall. Det finns en dopingproblematik när det gäller de båda länderna, men framför allt har Ryssland startat ett krig i Ukraina uppbackade av Belarus. Så jag tycker inte de ska få ställa upp, menade Holm när Expressen pratade med honom.

Sebastian Samuelsson: ”Inte förvånad”

Vid lunchtid på torsdagen pratade Expressen med skidskytten Sebastian Samuelsson. 

– Jag är inte förvånad, men tycker att det är ett tråkigt och förvånande beslut. Jag tyckte man gjorde helt rätt för ett år sedan när man bestämde att stänga ute idrottare från de båda länderna, säger Samuelsson.

Han fortsätter:

– Det finns inte något i det pågående kriget som kan motivera IOK:s ställningstagande att välkomna ryska och belarusiska idrottare tillbaka.

Samuelsson höjer på ögonbrynen åt Pernilla Wibergs uttalande om att ”idrott och politik ska hållas isär”.

– Pernilla får naturligtvis tycka vad hon vill, och jag tror inte att hon är ensam om att ha den åsikten. För mig blir det ändå väldigt naivt att tro att politik och idrott inte hänger ihop. Det visar ju att det gör det med fotbolls-VM i Qatar till exempel. 

SOK tänker inte bojkotta

SOK, Sveriges olympiska kommitté, har förklarat att man inte tänker bojkotta ett OS så länge FN inte kräver det.

– Svår sak, men vad IOK nu riskerar är en konflikt inom den globala idrotten. Det kommer att bli väldigt svårt att kontrollera det, eftersom olika länder lär komma fram till olika beslut.

– Jag är glad att IBU, det internationella skidskytteförbundet, tagit ett beslut att utestänga ryssar och belarusier från att tävla. Och det är det beslutet som gäller och ligger fast, konstaterar Samuelsson.

Det är några år framåt, men Samuelsson har redan tänkt på hur han eventuellt tvingas känna under vinter-OS i Italien 2026.

– Jag hoppas verkligen att kriget är över då. Det skulle vara otroligt jobbigt för ukrainska åkare att ställas mot tävlande från det land som invaderat deras eget. Detta är ett beslut som inte visar solidaritet med Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.