Samuelsson om sin monsterträning i jul

Sebastian Samuelsson.
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

OBERHOF. I dag drar världscupen i skidskytte i gång efter juluppehållet. 

Och då meddelar en av Sveriges största stjärnor, Sebastian Samuelsson, att han är i dålig form.

– Jag blir förvånad om jag gör en topptävling, säger Samuelsson. 

Sebastian Samuelsson har hittills gjort sin bästa världscupsäsong någonsin i karriären och 24-åringen gick på julledighet som fyra i den totala världscupen. 

När världscupen i dag drar i gång igen i tyska Oberhof är Samuelsson dock inte speciellt hoppfull om att de framskjutna placeringarna kommer att fortsätta. 

– Jag känner mig i ganska dålig form. Jag blir förvånad om jag gör någon topptävling. Men det var ett val jag fick göra under jul och nyår, säger Samuelsson. 

Valet Samuelsson pratar om är att han prioriterade stenhård träning under jul- och nyårsuppehållet. 

– Jag har tränat extremt mycket, jag har nog aldrig haft en sådan här bra jul- och nyårsträning som nu, säger Samuelsson som dels tränat tillsammans med laget men också ensam på det jättelika rullband som han investerade i under förra året. 

– Det blir effektiva och tuffa pass där och jag har kört oerhört hårt där också. Så det ser väldigt bra ut inför Peking, men kanske mindre bra inför den här helgen. Men känns ändå viktigt att få den där träningsperioden. 

Landslagstränaren Johannes Lukas håller med.

– Han har faktiskt tränat väldigt hårt, det måste jag säga. Jag är imponerad. Först är jag imponerad över hur mycket han tränat, men sedan vilket mindset han har. Jag tror inte heller att han kommer åka superfort, men hans grundnivå är tillräckligt bra för att göra bra resultat, konstaterar han.  

Efter besvikelsen: ”Vilade mest”

Martin Ponsiluoma, som inte alls fått det att stämma under stora delar säsongen så här långt menar att träningen varit bra och han känner sig i bra form. 

– Jag tycker att kroppen har känts bra faktiskt. Det är många som har varit slitna, men jag tycker att min kropp svarat väldigt bra på träning så jag tror att formen är god, säger han. 

Ponsiluoma har visserligen en pallplats individuellt den här säsongen, men sjukdom och svajigt skytte har gjort att det inte blivit fler. Och efter tävlingarna i Frankrike innan jul var han väldigt besviken. 

– Varken huvud eller kropp fungerade då, det finns inte så mycket att säga om det. Men det var väldigt skönt att få komma hem och landa lite. De första dagarna efter tävlingarna i Frankrike gjorde jag ingenting egentligen, vilade mest, säger han. 

”Då blir jag förvånad”

Samtliga svenska åkare vittnar om väldigt hård träning under julen, därför menar landslagtränaren Johannes Lukas att det är svårt att säga vilka förväntningar de finns på åkarna inför tävlingscomebacken. 

– Det är lite samma känsla som man hade inför Östersund, man vet inte riktigt vart man svårt. Grundformen är tillräckligt bra för att att göra bra resultat, men inga toppresultat. Men har vi toppform både åkmässigt och resultatmässigt blir jag riktigt förvånad, säger han. 

Världscuptävlingen i Oberhof inleds med dubbla sprinttävlingar under fredagen, i morgon är det dags för säsongens första mixedstafetter innan helgen avslutas med jaktstarter. 

TV: Elvira Öberg om andra raka segern i Annecy

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.