Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Samuelsson hotas av rysk dödspatrull

Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: WANG HAOFEI XINHUA / EYEVINE / XINHUA / EYEVINE/IBL EYEVINE
Foto: GEPA PICTURES/ MATHIAS MANDL / GEPA BILDBYRÅN

OS-hjälten Sebastian Samuelsson står upp i kampen mot dopingfusket i Ryssland.

Och det väcker känslor.

I ett mejl har 21-åringen hotats av en ”death squad from Russia” som kräver honom på stora summor pengar.

– Jag kommer polisanmäla det här, säger Samuelsson till Dagens Nyheter.

Den heta frågan i antidopingvärlden handlar just nu om Rusada, den ryska antidopingbyrån. Ska den bli godkänt igen eller ska den fortsatt vara avstängd på grund av dopingskandalen i Sotji 2014?

Ett läckt mejl från Wada indikerar att Rusada är på väg att släppas in i värmen – trots att de inte uppfyllt kraven – och känslorna har stormat under veckan.

Bland annat har längdskidåkaren Jessica Diggins, 27, visat sitt tydliga missnöje mot Wada.

”Jag vill se ett ledarskap med integritet, som faktiskt skyddar idrottarnas rätt till rena och schysta tävlingar. Antingen så uppfyller man kraven, eller så gör man inte det – det går inte att tänja på reglerna för en nationell antidopingbyrå”, skrev Diggins på Twitter.

 

"Tappar trovärdighet"

Även skidskytten Sebastian Samuelsson, 21, har varit öppen med sin åsikt i frågan. Rusada borde inte godkännas än, menar han.

– Jag tycker att man kompromissar lite för mycket nu, säger Samuelsson i en intervju med Dagens Nyheter.

– Man var väldigt tydliga 2015 när Rusada blev ”non-compliant”, med vilken ”roadmap” man hade för att de skulle återinföras. Nu får man mycket press från IOK och Ryssland och andra stora sportorganisationer och då backar man, och det tycker jag är tråkigt. Man måste stå kvar vid de ursprungliga kraven för annars tappar man lite trovärdighet.

Bland kraven finns bland annat att Rusada ska erkänna att uppgifterna i den så kallade McLaren-rapporten stämmer, vilket de ännu inte gjort.

Samuelsson med medaljerna från OS. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fick 24 timmar på sig

Sebastian Samuelssons åsikt har dock lett till reaktioner i Ryssland.

Redan under OS i Pyeongchang tidigare i år tvingades han ta emot hot och i förra veckan kom ett minst sagt obehagligt mejl.

– Jag brinner så mycket för de här frågorna och tycker det är så viktigt, så jag har haft svårt att vara tyst. Men det är klart, att det ärinte kul alla gånger. Senast förra veckan vaknade jag upp till mejl där det står att de ska döda mig och sådana grejor, säger Samuelsson.

Mejlet var anonymt, skrivet på engelska. Samuelsson uppmanades betala tre bitcoin – drygt 170 000 kronor – inom 24 timmar, annars skulle en "death squad from Russia" komma och hämta honom. När tiden var på väg att rinna ut fick han ett nytt mejl med en påminnelse.

– Det är obehagligt, absolut. Jag hoppas att det inte är någon fara, jag tror kanske inte det heller, men det här är något jag kommer att polisanmäla när jag kommer hem till Sverige, säger Sebastian Samuelsson som just nu är på träningsläger i Ruhpolding.

Besked om Rusadas framtid ska komma under torsdagen.