Så gick det sen för skidskytteprofilerna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Skidskytte-VM i Hochfilzen pågår för fullt och Sverige har som bäst skrapat ihop en sjätteplats.

Det är stora kontraster mot för bara några år sedan när medaljerna i VM och segrarna i världscupen regnade över vårt blågula landslag.

Flera av de forna storåkarna har ena benet kvar inom sporten, vissa har bara sporadisk kontakt med sitt gamla liv. Och en gammal tysk profil är numera bosatt i Dalarna.

Så här gick det sen för de svenska stjärnorna och några av deras rivaler.

1. Anna-Carin Zidek

Foto: Stanko Gruden/Agence Zoom

: Inledde sin landslagskarriär som längdåkare men efter OS 2002 valde hon att sadla om och satsa på skidskytte, ett val hon inte behövt ångra. 2005 kom första världscupsegern och året efter kom karriärens största stund när ACO vann OS-guld i Turins masstartslopp. Totalt blev det åtta medaljer varav två guld från stora mästerskap. "Jag hade mycket roligt tillsammans med grabbarna när jag var ensam dam i landslaget. Det blev några sena pokerkvällar."


Nu: Jobbar som längdåkningslärare på Svegs skidgymnasium. Gift med kanadensiske Tom Zidek som arbetar för det kanadensiska landslaget. "Jag har ganska nära kontakt med skidskyttet tack vare honom, men inte så mycket med det svenska landslaget." Zidek har efter karriären jobbat som expert i Eurosports sändningar, något hon gärna gör igen. "Kan man bara lösa det med barnen är det inte omöjligt, men i och med att Tom är ute med Kanada kan det köra ihop sig lite."


2. Raphael Poiree

Foto: Michael Probst

Då: Kämpar med nutidens dominant, Martin Fourcade, om att vara Frankrikes bäste skidskytt genom tiderna. Poiree vann 44 världscuptävlingar och åtta VM-guld under karriären. Var känd för sitt starka psyke och var kung av masstarter där han tog fyra VM-guld mellan 2000-2004. I OS blev det som bäst ett silver och han snuvade också Sverige på en stafettmedalj 2006 när han spurtade ner Carl Johan Bergman.


Nu: Skilde sig från förra norska storskytten Liv Grete Skjelbreid Poiree, som han också har tre barn tillsammans med, under 2013. Var med om en svår olycka 2009 när han voltade med sin fyrhjuling. Poiree var enligt egen utsago bara millimeter från att bli förlamad. "Hade jag försökt att vrida mig i snön hade det varit över. På sjukhuset låg jag nedsövd under tre dagar. Samtidigt hade jag lunginflammation och kunde inte andas. För första gången ville jag bara dö", sa Poiree i ett föredrag han höll under pågående VM.


3. Magdalena Neuner

Foto: Alexander Hassenstein

: En av tidernas bästa skidskyttar som ofta förde en hård kamp med Helena Ekholm i spåren. Otroligt snabb på skidorna och när hon var i form var hon ostoppbar om skyttet höll ihop. Tyskan körde till sig 12 VM-guld på sex mästerskap, dessutom tog hon två guld i Vancouver-OS 2010. Spelen i Kanada kom att bli hennes enda olympiska spel, Neuner valde att lägga geväret på hyllan redan som 25-åring 2012. Hon har efteråt sagt att den kommersiella cirkusen kring OS var en avgörande faktor till att hon tappade suget.


Nu: Blev mamma för två år sedan och är bosatt hemma i Tyskland. Jobbar som expertkommentator då och då för tysk tv. Kort efter karriären avslöjade Neuner att hon varit förföljd av en stalker under delar av karriären, dessutom mordhotades tyskan efter att hon meddelat sitt avsked från sporten. "Det var väldigt svårt. Man försökte få det ur huvudet... men man vet att det finns någon där ute som hatar dig. Det var skrämmande", sa Neuner till SportExpressen 2012.


4. Carl Johan Bergman

Foto: Carl Sandin

Då: En riktig veteran i det svenska landslaget som gjorde 14 säsonger i världscupen. Har ett VM-guld från mixedstafetten i Antholz 2007. Fick vänta länge på den första individuella medaljen, men i Ruhpolding 2012 blev det medalj i såväl sprint som jaktstart.  "Hela livet som skidskytt är ju väldigt fascinerande, alla lägerdagar och all den tid som man lägger med laget. Den är speciell och man saknar den när man slutat."


Nu: Har stått utanför skidskyttevärlden tills han nyligen började arbeta som expert i TV4:s sändningar. "Det är svårt att vara officiell med de som man tidigare var privat med, men man ska vara ärlig mot dem." Njuter av livet som familjefar i Lillehammer där han bor tillsammans med förra norska skidskytten Liv Kjersti Eikeland och parets två gemensamma döttrar. "Har man tänkt på sig själv i 15-20 år är det bara nyttigt att flytta fokus till familjen." Står nära förre landslagskollegan Björn Ferry som han har ständig och jämn kontakt med.


5. Helena Ekholm

Foto: Joel Marklund

Då: En av världens bästa under flera års tid, höjdpunkten kom under säsongen 2008/09 då hon vann den totala Världscupen efter en tuff kamp med Kati Wilhelm. Förärades också med såväl Jerringpriset som bragdguldet efter sin succésäsong. "Vinsten i den totala världscupen var stort, det var riktigt häftigt." Slutade som 27-åring 2012 och har åtta VM-medaljer varav tre guld. I sitt enda OS misslyckades dock Ekholm som stort svenskt medaljhopp.


Nu: Sitter i svenska skidskytteförbundets styrelse och är en del i arbetet med VM 2019 i Östersund. Har aldrig ångrat att hon slutade och är nöjd med familjelivet. Liksom maken David Ekholm har Helena arbetat som expert, i Viasat under OS 2014. "Det var en fantastisk upplevelse men jag tror faktiskt att David är bättre på det. Han gillar mer att sitta och prata." Åker skidor några gånger i veckan men bortsett från en comeback på SM 2014 har geväret förblivit oanvänt.


6. Uschi Disl

Foto: Florian Ebener

Då: En av Magdalena Forsbergs största konkurrenter och en av de största skidskyttarna genom tiderna. Under sin långa karriär tog tyskan åtta VM-guld och två OS-guld, hon lyckades dock aldrig att vinna den totala Världscupen. Med 30 individuella segrar är hon den tredje mest vinstrika damen i skidskyttehistorien och var omåttligt populär hemma i Tyskland. "Jag har haft en kanonkarriär med 16 år i landslaget. Jag har bara bra minnen. När jag är ute och håller föredrag om min karriär kan det i bland bli känslomässigt starkt", sa Disl till Dalarnas Tidningar 2013.


Nu: Är bosatt i Sverige och Mora tillsammans med sin svenske man Thomas Söderberg. "Vi trivs otroligt bra. Vi bodde i Österrike tidigare och där var tomten åtta gånger tio meter. Barnen kunde knappt ligga på tomten. Här finns det hur mycket utrymme som helst." Disl har tidigare också jobbat som expert i tysk tv och åkte tjejvasan under 2014.


7. Björn Ferry

Foto: Emmalisa Pauly

Då: En riktig veteran i skidskyttesammanhang som hann med att delta i fyra olympiska spel. Den självklara höjdpunkten är OS-guldet från Vancouver 2010 när Ferry körde upp sig från en åttonde plats i jaktstarten. "Klart att jag tänker mest på OS-guldet, jag står ju och tittar på medaljen varje dag och nyper mig i armen." Ferry var också en del i det mixed stafett-lag som tog VM-guld 2007, totalt har Ferry fyra medaljer från stora mästerskap.


Nu: Mångsysslare, såväl föreläsningar som skogsbruk finns på Ferrys agenda. Är SVT:s expert på skidskytte men i och med att kanalen inte haft några rättigheter till Världscupen i år har vi inte sett mycket av Ferry i rutan. Ingen annan kontakt med skidskyttet, istället blir det en del bordtennis hemma i Storuman. "Pingis bygger mest på att utnyttja de andras misstag, men likt sista stående skyttet kan man få gummiarm och bli passiv på viktiga bollar." Var en av deltagarna i fjolårets säsong av Mästarnas mästare där även hans fru Heidi Andersson deltog.


8. Magdalena Forsberg

Foto: Marcus Ericsson / Bildbyrån

Då: Sveriges största skidskytt genom tiderna och en av 90-talets stora giganter. Började som längdåkare och vann ett VM-brons i stafetten 1987. Men det var i skidskytte hon skulle komma att bli dominant och Forsberg vann den totala världscupen sex år i rad (97-02). Med sex guld, ett silver och sju brons från stora mästerskap är det inte konstigt att hon blev svenska folkets favorit, Forsberg fick motta Jerringpriset inte mindre än fyra gånger, flest någonsin. "Det är ju inget jag går omkring och pratar om. Jag går inte omkring med medaljerna runt halsen."


Nu: Expertkommentator i SVT:s vinterstudio och nybliven ambassadör för Cancerfonden. "Det är fantastiskt att jag får var med och göra skillnad. Jag är med som ambassadör eftersom man upptäckt att fysisk aktivitet kan minska risken att drabbas av cancer." 

Är också aktuell med SVT:s Mitt i naturen och har ett stort intresse för djur och natur i allmänhet. "Jag höll på att bli översprungen av en älg nästan när vi var i USA. De är inte vana vid att det är människor där."


9. Tora Berger

Foto: Paul Gilham

Då: Tillhörde länge eliten inom damernas skidskytte utan att riktigt nå hela vägen. Men med OS-guldet i Vancouver 2010 inledde hon en flera år lång formtopp som eskalerade ordentligt under säsongen 2012/13. Under den vintern vann norskan elva världscupsegrar och tre VM-guld, hon tog även hem samtliga delcuper i damernas världscup. Norskan hade ett avslutningsvarv som sällan tidigare skådats och innan karriären var över 2014 hann hon med ett nytt OS-guld i Sotji. "Motivationen sviktade, jag trivdes med skidskyttelivet men jag fick lägga mycket annat åt sidan under de åren", sa Berger i höstas till Dagbladet.


Nu: Blev mamma i april 2015 och jobbar som projektledare på den norska skidskytteförbundet. Har också deltagit i norska versionen av mästarnas mästare och verkar trivas med ett stilla familjeliv hemma i Meråker. "Jag njöt av tanken på att inte behöva gå upp och träna varje morgon. Upplevelsen av helger, fritid och tv-kvällar var fantastisk. Jag har inte varit bortskämd med det", sa Berger.


10. Mikael Löfgren

Foto: Emil Malmborg

Då: Ett skott ifrån OS-guldet Albertville 1992, men mästerskapet blev ändå en stor framgång för Löfgren. Två brons fick Torsby-sonen med sig hem från Frankrike och året efter vann han den totala världscupen, detta trots att han inte vann ett enda lopp under säsongen. "Vi hade ett fantastiskt lag som var på hugget, det var det som gjorde att vi lyckades ta ett brons i OS-stafetten."

Nu: Jobbar som specialidrottslärare i längdåkning på Torsby skidgymnasium. Har varit förbundskapten för både USA och Norge, det senare uppdraget fick han lämna under 2012 efter ett svagt VM. "Det måste ju vara medaljer i Norge, i USA var det ingen besvikelse när det gick dåligt utan bara glädje när det gick bra." Håller kontakten med gamla landslagskollegor och jobbar tillsammans med Leif Andersson som också var en del av stafettlaget 1992. "Jag saknar absolut tävlingsnerven, men var sak har sin tid."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.