Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryter ifrån: ”Vill inte att det ska vara så”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Vinter-OS hålls i Peking, Kina. 

Det får Sebastian Samuelsson att rikta skarp kritik mot arrangören. 

– Vi vill inte att det ska vara så, att stora evenemang arrangeras i Qatar eller Kina, säger Samuelsson till SportExpressen. 

Vintersäsongen är långt bort, men redan nu har skidskyttestjärnorna börjat försäsongsträningen. Ett stort medaljhopp är givetvis Sebastian Samuelsson och för 24-åringen är OS det stora målet. 

– OS är väldigt speciellt och stort att uppleva. Jag fattade inte hur stort det var förräns jag var på plats i Pyeongchang 2018.

Men vägen dit är lång och först är det försäsongsträning som gäller – för att sedan kicka i gång världscupen

– Det har varit lite tufft att komma i gång. Fokuset framöver kommer att ligga på att träna väldigt mycket. I sommar åker jag tillsammans med sambon till Italien i tre veckor för att träna på hög höjd. 

– OS går ju på höghöjd så jag gör det här för att anpassa mig. Annars kommer det inte vara några banbrytande träningspass. Det har funkat rätt bra hittills. 

Målet: ”Jag vill skjuta snabbare”

Har du återhämtat från cykelpasset?

– Jag var bättre form då än nu. Det var tufft pass men väldigt roligt, säger Sebastian Samuelsson med ett skratt. 

Den 24-årige skidskyttestjärnan berättar att det finns något han gärna vill utveckla inför kommande säsongen – och det är skyttet. 

– Jag vill skjuta snabbare. Sen tänker jag att jag inte är så gammal så jag kan verkligen utvecklas mer. Jag vill hålla bättre kvalitet i alla pass. 

Men bortsett från OS så är det även världscupen, som kan stjäla lite fokus från OS-uppladdningen. 

Kan det bli störningsmoment på ett sätt? 

– Störningsmoment skulle jag inte säga, nej. Men det kan bli aktuellt att stå över några tävlingar för man vill förbereda sig på ett annat sätt. Världscupen är viktig för oss men OS slår högre. 

Samuelsson: ”Försöker styra skeppet åt rätt håll”

Vinterns stora höjdpunkt kommer arrangeras i Kina. Ett land som styrs av en diktatur och som har, av FN, anklagats för att inte upprätthålla mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.  

Det får Sebastian Samuelsson att rikta skarp kritik. Skidskyttestjärnan menar att mästerskapet aldrig borde ha tilldelats Kina från början. 

– Jag tycker att det är tråkigt. Det är inte ett land där man hade velat ha ett OS i. Men det är inte så mycket jag kan göra åt det. Det är bra att diskussionen kommer upp och bra att du ställer frågan för det är så vi kan få till en förändring i framtiden. Vi vill inte att det ska vara så, att stora evenemang arrangeras i Qatar (fotbolls-VM 2022) eller Kina. 

Har ni pratat med SOK (Sveriges olympiska kommitté) om det? 

– Ja, det har vi. Men det är ett beslut som togs för länge sedan. Jag försöker styra skeppet åt rätt riktning om man säger så, men det är inte så enkelt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.