Rasar mot bilderna: ”Det är så äckligt”

Obehagliga bilder från uppvärmningen inför fredagens sprint. En strålkastare rasade ner över spåret och flera personer tvingades fly undan. 

Efter loppet väcktes starka reaktioner från de norska åkarna. 

– Det är äckligt att se sådana bilder, säger norska Marte Olsbu Röiseland till norska NRK.

När damerna skulle värma upp inför fredagens sprint i Nove Mesto, Tjeckien, så hände något som inte får hända. Den extrema värmen fick snön runt ett strålkastarfundament att smälta bort. Strålkastaren i sin tur rasade ner över spåret och flera personer var tvungna att väja skarpt för att inte få strålkastaren över sig. 

Efter loppet väcktes starka reaktioner från de norska åkarna. 

– Det ser riktigt otäckt ut. Det var tur att det inte var någon som gick där. Det är äckligt att se sådana bilder, och det ska ju inte ske, säger Marte Olsbu Röiseland till NRK efter loppet. 

NRK:s skidexpert Ola Lunde riktar skarp kritik mot arrangörerna IBU efter strålkastarens ras. 

– Det är en stor arrangörstabbe och det hade kunnat gå riktigt illa. Människoliv hade kunnat gå förlorade. Hade någon varit där i den stunden så hade den fått strålkastaren rakt i huvudet, säger han. 

Obehagliga bilder från uppvärmningen inför fredagens sprint. En strålkastare rasade ner över spåret och flera personer tvingades fly undan.

Elvira Öberg om incidenten

När SportExpressen pratar med Elvira Öberg är hon betydligt mer avslappnad kring incidenten. 

– Jag hörde det bara när tränarna berättade det på inskjutningen när vi kom dit. Jag hade inte sett det innan men det var lite olustigt. Det var tur att ingen fastnade under eller att något sånt hände. Det hade kunnat sluta olyckligt. Men det är sånt som händer, det blåste en del i dag innan loppet, säger hon. 

Var du orolig över det under tävlingen?

– Nej, jag tänkte inget på det efter att det hade hänt.  

IBU svarar på kritiken genom ett e-postmeddelande till NRK.

– Efter starka vindar tidigare i dag kontrollerades strålkastarna och de var okej, men sedan smälte snön runt fundamentet vilket fick strålkastaren att flytta på sig, och till slut falla. Det ska självklart inte ske och lyckligtvis blev ingen skadad. Nu har vi vidtagit ytterligare säkerhetsåtgärder, skriver IBU:s kommunikationschef Christian Winkler. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.