Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Polisen sa till min fru att jag kanske var död”

Wolfgang Pichler fick en hjärtinfarkt för drygt två veckor sedan.
Foto: ERNST WUKITS VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/ERNST WUKITS WWW.IMAGO-IMAGES.DE
”Polisen kom till min fru och sade att jag kanske hade dött”, berättar han.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Wolfgang Pichler fick en hjärtinfarkt för drygt två veckor sedan efter en cykelolycka i tyska Ruhpolding – och försattes i koma. 

Nu berättar han om den hemska upplevelsen.

– De trodde att jag var död. Polisen tog kontakt med min fru och sa att de först trodde att jag hade dött, säger skidskyttelegendaren till SportExpressen.

Den tidigare skidskyttetränaren fick en hjärtattack under en cykelolycka och var tvungen att återupplivas på plats. 

65-årige Wolfgang Pichler försattes därefter i konstgjord koma och ska under onsdagen få lämna sjukhuset efter den tuffa perioden. 

När SportExpressen når honom är han fortfarande kvar på sjukhuset i Traunstein i Bayern i södra Tyskland.

– Jag har haft tur. Läkarna har sagt att om jag inte varit så vältränad, så hade det kunnat sluta betydligt värre. I dag skrivs jag ut, men måste tillbaka till sjukhuset om en vecka för rehab, säger Pichler till SportExpressen.

Tillståndet var allvarligt med Pichler, vilket hans fru fick erfara när polisen ringde på. 

– Det var en chock för henne när polisen ringde på. Då visste man inte hur det skulle gå.

Hur har den här tiden varit för dig?

– Det har varit jättetufft. Först visste läkarna inte hur det var med min hjärna, de trodde att jag var död. Polisen sa till min fru och att jag kanske var död. För henne var det också riktigt, riktigt tufft. Ingen visste, men jag hade tur.

– Läkarna har testat mig fram och tillbaka. Det är klart att jag är svag, men att jag nu är där jag är gör att jag ändå känner mig starkare. Däremot har jag nog varit lite för optimistisk. Som 65-åring kanske jag ska ta det aningen långsammare.

Pichler tackar sin bror

Pichler tackar sin bror, Claus, för all hjälp och säger att han har fått över 150 mejl efter olyckan. Nu ska han sakta men säkert tillbaka till jobbet. Pichler är anställd av SOK, Sveriges olympiska kommitté.

– I morse pratade jag om nästa träningsläger med Joel Eriksson (tränare för skridskolandslaget). Jag är väldigt motiverad att göra något. Det går åt rätt håll. Nästa grej är att bygga upp skridsko. Sedan skeleton och rodel. Även damernas backhoppning ser bra ut. 

Men har inte läkarna sagt till dig att du ska ta det lugnt?

– Det har de, men jag behöver ju inte berätta allt för dem. Lite fixande är ingen större ansträngning, förklarar Pichler och kan inte låta bli att skratta.

Pichler nu anställd av SOK

Förutom att Wolfgang Pichler ledde det svenska landslaget med Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson i spetsen till stora framgångar under OS i Pyeongchang 2018, så är han coachen bakom flera andra svenska stjärnor, bland annat Helena Ekholm, Magdalena Forsberg och Björn Ferry. 

Wolfgang Pichler jobbar alltså för SOK som talangutvecklare i projektet Olympisk offensiv. Det innebär att han förbereder unga vinterolympier för en satsning mot världstoppen.

TV: Pichler: ”Jag ska fira med tårta och kaffe”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.