”Det är den bästa medicinen för mig”

Wolfgang Pichler mår nu bra efter sin hjärtinfarkt – och hyllar de svenska skidskyttarna.
Foto: ALEXANDER VILF / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Hanna Öberg under söndagens sprintlopp i finska Kontiolahti. Svenskan vann överlägset.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wolfgang Pichler njuter varje dag över att han fått livet tillbaka.

Och han hyllar de svenska skidskyttarna efter succén i världscupen i helgen.

– Framgångarna i Finland är den bästa medicinen för mitt hjärta, säger tränarlegendaren.

Hans vardag består nu av lättare träning hemma, ändrade matrutiner – och nya dryckesvanor.

Två månader har gått sedan Wolfgang Pichler stirrade döden i vitögat.

Under en träningsrunda på cykel i tyska Ruhpolding fick 65-åringen en kraftig hjärtattack och försattes i konstgjord koma i tre dygn.

– Polisen tog kontakt med min fru och sa till henne att de först trodde att jag hade dött, berättade Pichler för SportExpressen i oktober. 

Efter att först ha skrivits ut från intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Traunstein i Bayern i södra Tyskland, har han tillbringat de senaste veckorna med att köra rehab på ett annat sjukhus.

Pichler: ”Det åkarna gör är otroligt”

Nu är han tillbaka i hemmet i Ruhpolding. 

– Att få komma hem och vara med min fru har gjort att jag känner mig starkare för varje dag som går. Det går verkligen framåt. När sedan de svenska skidskyttarna i stort sett sopar banan med de övriga tävlande blir jag extra glad. Framgångarna i Finland den gångna helgen är den bästa medicinen för mitt hjärta , säger Pichler när SportExpressen pratar med honom på måndagen.

– Vi (han säger så om Sverige fortfarande) är den främsta skidskyttenationen i världen för närvarade. Det åkarna gör är otroligt; de är inte rädda för någon. Jag är så stolt över dem. Sportsligt svarade de för en perfekt helg.

Är det någon speciell du vill framhålla?

– Hanna Öberg tävlar ju i en klass för sig. Både bästa skytten och åkaren. Hon hade vunnit sprinten i söndags även med en straffrunda.

Wolfgang Pichler är nu i stort sett helt återställd efter hjärtattacken han drabbades av i oktober. Varje dag tränar han i sin bostad på en motionscykel.
Foto: PRIVAT

Pichler tränar hemma varje dag

På läkarnas inrådan har Pichler redan kommit i gång med att åter bygga upp sin kropp. Vilket bland annat innebär lättare träning.

– Jag känner mig mycket bättre. Det jag gick igenom höll alltså nästan på att kosta mig livet. Det var inte som att bryta ett ben. Jag måste ta det lugnt, men jag kör inomhus på en träningscykel varje dag.

Du gillar att äta gott och mycket. Är det slut med det?

– Jag har ju sedan tidigare lagt om min kost mycket, och gått ner 25 kilo. Nu gäller det att hålla fast vid det även om jag måste tillåta mig själv att kunna äta något onyttigt ibland.

Hur firade du de svenska pallplatserna i Kontiolahti?

En skrattande Wolfgang svarar:

– I Tyskland säger vi att en öl är hälsosamt, så det blev en sådan – men bara en alkoholfri. Dock drack jag också ett litet glas vin. Så jag firade med andra ord som en riktig svensk (ha, ha...).

Han lägger dock omgående till:

– Ett tag i alla fall kommer jag att göra det.

Pichler nu anställd av SOK

Förutom att Pichler ledde det svenska landslaget med Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson i spetsen till stora framgångar under OS i Pyeongchang, så är han även tränaren bakom flera andra svenska skidskyttestjärnor – Helena Ekholm, Magdalena Forsberg, Anna Carin Zidek, Carl Johan Bergman, Björn Ferry och Fredrik Lindström.

Wolfgang Pichler arbetar nu för SOK, Sveriges olympiska kommitté, som talangutvecklare i projektet Olympisk offensiv. Det innebär att han förbereder unga vinterolympier för en satsning mot världstoppen.

– Jag har varit i kontakt med flera ansvariga i de olika förbunden sedan jag kom hem från sjukhuset. Jag ser det inte som arbete, utan något som ger mig energi. Och jag behöver mycket av den varan.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.