Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkkäre tränarens nya liv – utanför rampljuset

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: NISSE SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

Han har helgonförklarats som skidskyttetränare.

Nu har Wolfgang Pichler, 65, fått ett nytt jobb.

Och han har gjort en total livsförändring.

– Jag har gått ner 25 kilo. Jag har slutat dricka öl och tränar två pass varje dag, säger Pichler till SportExpressen. 

Wolfgang Pichler är hemma Ruhpolding i södra Tyskland.

Det är tidig förmiddag och varmt. Hösten har kommit, men värmen har valt att stanna kvar ytterligare några veckor.

Snart ska Pichler plåga sin kropp igen.

Den förre svenske förbundskaptenen i skidskytte har ändrat sin livsstil.

Det har gett resultat.

– Jag mår mycket bättre i dag. Jag känner mig så stark, säger Wolfgang Pichler.

Han förde Sverige till ära och berömmelse i skidskyttespåret med tuff träning och stenhård disciplin.

Resultatet med guld i flera stora mästerskap gjorde Pichler till en demontränare.

Men han glömde att ta hand om sin egen kropp.

Så under det senaste halvåret har 65-åringen plågat sin kropp till bristningsgränsen.

– Jag äter bättre än tidigare och har slutat att dricka öl. Nu kör jag två pass varje dag. Jag ska ut snart och träna igen, säger Wolfgang Pichler. Jag mår väldigt bra.

Jobbar med talangutveckling

Numera har den vältränade tysken även ett nytt arbete.

Han är ansvarig för talangutvecklingen inom Olympisk Offensiv.

Det handlar om en förberedande satsning på unga talanger som i framtiden ska kunna ta plats i SOK:s stödprogram ”Topp och Talang”.

Projektet inleddes förra sommaren.

- Jag är anställd som konsult på halvtid. Men jag jobbar varje dag med detta. Jag håller inte på att räkna timmar, säger Wolfgang Pichler. Jag är nästan alltid upptagen.

Det låter stressigt?

– Jag jobbar mer en fulltid, men jag älskar verkligen mitt nya jobb och att få ta hand och utveckla unga svenska talanger. Det ger mig en sådan energi.

Siktet är inställt på OS både 2026 och 2030.

– Vi har gjort en stor satsning på talanger som håller på med skridsko, skidskytte, kälksport och curling, säger Wolfgang Pichler. Jag träffade förresten talangerna för en vecka sedan under ett läger i Vålådalen.

Hur ser du på ditt nya arbete för SOK?

– Vi vill visa de aktiva och tränarna att vi tror på dem och att vi vill stötta deras satsningar, det är vår ambition. Vi observerar och lära oss hur talangerna tränar i dag. Utifrån det kan vi göra satsningar som vi tror är bäst för deras utveckling. Varje idrott får helt enkelt skräddarsydda lösningar, säger Wolfgang Pichler.

Ett av de uttalade målen är att få fler unga killar mellan 17 och 23 år, att ta större steg till full satsning i sin idrott med sikte på världstoppen.

- Jag har tidigare sett vad vi kan göra för att utveckla talanger till toppidrottare. Med min erfarenhet och energi hoppas jag att kunna bidra till att förstärka den svenska talangutvecklingen, säger Wolfgang Pichler.

Håller kontakten med landslaget

Våren 2019 tog Johannes Lukas över som ny förbundskapten för det svenska skidskyttelandslaget efter att ha praktiserat hos den tyske ikonen.

Men Wolfgang Pichler har inte släppt kontakten helt med det blågula landslaget. Han finns där hela tiden i bakgrunden som en stöttande pappa.

– Jag pratar med åkarna och deras coacher nästan varje vecka. Behöver någon hjälp så vet alla att jag finns tillgänglig.

Vad betyder Sverige för dig?

– Mycket, det är mitt andra hemland och jag ser landslaget som min familj. Det finns en bra organisation i Sverige som man nu ska bygga vidare på.

Pichler har varit tränare till stjärnor som Helena Ekholm, Björn Ferry, Anna Carin Zidek och Magdalena Forsberg och var förbundskapten för det svenska landslaget i olika omgångar.

2011 blev den tyske tränaren chef över de ryska skidskyttedamerna med OS på hemmaplan i Sotji 2014 som slutmål.

Året efter OS var han tillbaka i Sverige igen.

Hur ser du på svenskt skidskytte i dag?

– Jag tror att Hanna Öberg kommer att vinna världscupen. Hon tar hela tiden nya steg. Bakom henne finns många duktiga tjejer. Det kommer att bli en rolig säsong.

Vad tror du om Stina Nilssons chanser efter hennes byte av sport?

– Hon kommer också att bli bra, men det gäller att Stina får den tid hon behöver för att utvecklas. Hon är världsmästare på att åka skidor, men nu ska hon lära sig att skjuta också. Jag tror att hon behöver minst ett år på sig för att nå toppen.

”Samuelsson redo ta nästa steg”

Pichler hyllar de svenska skidskyttedamerna – men tycker att der ser tunnare på herrsidan.

– Sebastian Samuelsson är redo att ta nästa steg bara han får ihop sin åkning och sitt skytte. När allt stämmer kommer han att stå på pallen. Bakom Samuelsson finns mycket talang, men det gäller att killarna tar ytterligare ett steg i sin utveckling för att vara med och slåss i toppen.

Kan du tänka dig ett jobb som förbundskapten i framtiden?

– Jag vet inte. Det är svårt att säga. Jag är väldigt nöjd med hur mitt liv ser ut just nu. Det är stor press att vara förbundskapten, men jag vill inte utesluta något.

Vad är ditt största ögonblick som förbundskapten för Sverige?

– Det var när vi vann guld i herrstafetten i OS i sydkoreanska Pyeongchang. Det var helt magiskt.

På vilket sätt?

– Det var ingen som hade räknat med att vi skulle vinna, men det var en dag då allt fungerade. Jag är stolt över det killarna gjorde i OS. Vi hade jobbat för den här framgången i flera år.

 

Namn: Wolfgang Pichler.
Ålder: 65.
Bor: Ruhpolding i Tyskland.
Arbete: Jobbar med talangutveckling inom SOK.

Pichler: “Jag ska fira med tårta och kaffe”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.