Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pichlers ilska: ”Han har ingen talang”

Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Tiio Söderhielm säger sig ha blivit knäckt och bränd av Wolfgang Pichlers träningsmetoder. 

Men den frispråkige förbundskaptenen tycker att Söderhielm skyller ifrån sig. 

– Han har ingen talang för skyttet. Han fick jättemycket stöd från oss, men han gav inget tillbaka, säger Pichler. 

Tiio Söderhielm hade tävlat på världscupnivå i längdåkning i sex säsonger när Wolfgang Pichler övertalade honom att byta till skidskytte. Han tog sig an Pichlers stenhårda träningsrutiner – och knäcktes totalt. 

– Det har varit bedrövligt. Jag har varit totalt bränd i två år, sa Söderhielm till SportExpressen i går.  

– Man kan väl säga att vissa svarar bra på Wolfgangs träning. Men inte alla. Antingen tar man OS-medalj - eller också går det överstyr.

– Man kan inte stöpa 15 individer i exakt samma form. Det går bara inte. 

Pichler slår tillbaka

Pichler har tagit del av Söderhielms ord och är av en annan uppfattning – milt uttryckt. Han menar att problemet inte ligger hos hans träningsmetoder, utan hos Söderhielm själv. 

– Vissa har talang för att bli idrottare i världsklass, andra inte. Tiio har inte den talangen. Han har inte talang för skytte, säger Pichler. 

"Han kan aldrig bli världsklass"

– Han var inte världsklass inom längdskidåkningen och han kunde inte bli världsklass inom skidskyttet. Han är bra, men inget speciellt. 

– Han kan aldrig bli världsklass. Han kom aldrig topp 30 i världscupen, eller hur? Där har du mitt svar. Jag läste vad han sagt, men borde jag svara honom? Han fick jättemycket stöd från oss, men han gav inget tillbaka. Han kunde inte träffa målen tillräckligt bra. Han hade ingen talang för skyttet. Han är en bra lagspelare, han hjälpte oss i början, men sedan hängde han inte med de unga år två och tre. 

Pichler lyfter fram succén som svenska skidskyttelandslaget gjorde i OS, där man som underdogs tog två guld och två silver. Han menar att framgången är ett bevis på att hans metoder fungerar. 

"Det är kanske lite hårt, men så är det"

– Man har alltid besvikna människor i ett lag. Och ofta letar man efter misstag som andra har gjort. Man kollar inte på sig själv. Han har inga nerver när det gäller skyttet. Det var vårt största problem. Det är lite kanske hårt sagt, men så ser jag på det, säger Pichler. 

– Jag funderar alltid på om jag har gjort misstag, men jag tycker inte att jag gjorde det med Tiio. 

– Jag gör alltid mitt bästa för alla. Man måste ta lite risker och vissa idrottare har inte det som krävs för högsta nivån. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.