Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De tar över Sveriges skidskyttelandslag

Johannes Lukas. Foto: BILDBYRÅN
Anders Byström. Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Wolfgang Pichler. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wolfgang Pichler har tidigare berättat att han lämnar rollen som förbundskapten för det svenska skidskyttelandslaget.

Nu står det klart att han ersätts av Johannes Lukas och Anders Byström.

– Det här är en skärpning av landslagsorganisationen där rollerna blir tydligare, säger skidskytteförbundets generalsekreterare Ingemar Arwidson till SVT. 

VM i Östersund blev Wolfgang Pichlers sista som förbundskapten för Sveriges skidskyttelandslag.

Redan i januari meddelade 64-åringen att han skulle lämna rollen – där han varit med och skördat stora framgångar.

På OS i Pyeongchang skrällde det svenska laget rejält när man tog två guld och två silver, och på VM i Östersund blev det ett guld, ett silver och ett brons för Sverige.

Nu står det klart att Pichler ersätts av inte bara en, utan av två personer.

”Jag har mycket att ta med från Norge”

Det handlar dels om tyske Johannes Lukas. För fyra år sedan fick han som 21-åring jobbet som Pichlers personliga assistent, och Lukas tar nu över rollen som landslagets huvudtränare.

– Men jag är jag och Wolfgang är Wolfgang. Ingen person kan kopiera Wolfgang. Nu vill vi fortsätta utvecklas. Det är inte bara jag utan två andra tränare och vi fortsätter tillsammans, säger Johannes Lukas till SVT. 

Den andre personen är den mer välmeriterade Anders Byström. Han har de fem senaste åren jobbat som längdskidtränare inom norska junior- och utvecklingslandslaget, och har varit tränare för både Stina Nilsson och Johannes Hösflot Kläbo.

– Jag känner att jag har mycket att ta med från Norge. Det finns en vinnarmentalitet där som vi ska fortsätta att utveckla här inom svenskt skidskytte, säger han till SVT.

I ett pressmeddelande utvecklar Ingemar Arwidson vad de nya rollerna innebär.

– Landslagschef är en ny roll som vi nu etablerar. Meningen är att Anders ska stå för en ledande och koordinerande roll innefattande A-landslag, Utvecklingslandslag och Framtidslandslag allt för att vi ska få ut maximalt av våra resurser. Han kommer också att ansvara för laguttagningar och den långsiktiga planeringen. Anders är en riktigt duktig ledare och jag är glad över att ha med honom i lagen, säger han.