Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pengaregn efter succén – men snuvas på bonusen

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

POKLJUKA. Sveriges bästa VM någonsin. 

Det har också inneburit ett rejält pengaregn över de svenska åkarna. 

– Jag tycker att jag är värd det, säger Hanna Öberg. 

Men åkarna snuvas på bonusen från skidskytteförbundet enligt Aftonbladet

Flera av de svenska åkarna har fyllt på sina prissskåp under VM. Och när VM nu är slut kan det historiska landslaget konstatera att deras bankkonton fyllts på rejält. 

Det internationella skidskytteförbundet, IBU, har nämligen ett bonussystem för varje tävling. Ett individuellt guld innebär en bonus på cirka 250 000 kronor, ett silver cirka 190 000 kronor. Så fortsätter det i en fallande skala till 20:e plats som ger en bonus på 6500 svenska kronor. 

I stafetterna delar åkarna på prissumman, och de svenska herrarna fick 55 000 kronor var för sitt silver i herrstafetten. 

Medaljregnet i Pokljuka har inneburit en hel del klirr i kassan för de svenska åkarna. 

Framför allt är det tre utövare som sticker ut, nämligen Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma och Hanna Öberg.

25-åriga Öberg har kört in drygt 333 000 kronor under VM-veckorna i Slovenien. 

Utöver bonusarna från IBU tillkommer utbetalningar från personliga sponsorer och bonusar från svenska skidskytteförbundet. 

– Jag tänker faktiskt inte så jättemycket på pengar. Jag har förmånen att kunna tjäna pengar på min idrott. När jag gör resultat på tävlingar drar jag in prispengar, och jag tycker att jag är värd dem, säger Hanna Öberg. 

Åkarna snuvas på del av bonusen 

Men bonusen från svenska skidskytteförbundet blir inte så stor. Detta på grund av att de svenska åkarna presterat för bra. Enligt Aftonbladet är bonussystemet utformat på så sätt att att det finns ett tak för hur mycket bonuspengar en åkare kan få på en säsong. 

Tidigare säsonger ska potten ha legat på två miljoner kronor, och 400 000 kronor per åkare. 

Det taket är redan nått, bekräftar skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip.

– Vi har gjort en gemensam överenskommelse med de aktiva och har haft en dialog om deras åkaravtal som alla parter var nöjda med. Det är det vi har att förhålla oss till, säger Grip till Aftonbladet.

Svenskt pengaregn i skidskytte-VM

Hanna Öberg har i egenskap av Sveriges största internationella stjärna tjänat miljoner på sin idrott. Under den pågående världscupsäsongen har Öberg inkasserat en dryg miljon i prispengar från IBU. Hennes eget företag, Hanna Öberg AB, har ett eget kaptial på 4 152 000 kronor efter räkenskapsåret 2019/2020. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.