Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Östersund förlorar världscuptävling

Stina Nilssons nya plan: Strunta i kritikenVisa beskrivning
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Sverige och Östersund kommer inte att få arrangera sin världscuptävling som planerat den 3–6 december. 

Det meddelar den internationella skidskytteförbundet. 

– Vi väljer att vara hoppfulla men då måste regeringen också snabbt ta beslut och inte låta andra länder springa före oss, säger Rikard Grip, generalsekreterare i Svenska skidskytteförbundet.

IBU beslutade vid ett möte på lördagen att göra om tävlingsschemat och krympa ned antalet tävlingstillfällen från fyra olika orter till två: Kontiolahti, Finland och Hochfilzen, Österrike. Beslutet innebar att Sverige och Östersund går miste om att få arrangera en världscupstävling. 

– Vi hade sett fram emot att få arrangera tävlingar i Östersund igen, även om det hade fått bli utan publik och sedvanlig folkfest. Det här blir ett stort avbräck för svenskt skidskytte och inte minst för arrangörsstaden och besöksnäringen i Östersund med omnejd, säger Sofia Domeij, ordförande i Svenska skidskytteförbundet.

Grip: ”Väljer att vara hoppfulla”

Skidskytteförbundet skriver i sitt beslut att bland annat Finland och Österrike kunde garantera undantag från begränsningar i inresa för professionella idrottsutövare – en förutsättning för att kunna arrangera tävlingar. Det är något som Sverige som land inte kan garantera. Det blev en avgörande faktor, enligt IBU.

– Det är ett jätteviktigt besked att världscupen blir av. Det är bra för sporten, både internationellt och nationellt, för oss som förbund och för våra skidskyttar som står redo och är väldigt sugna på att tävla. Vi vet också att många längtar efter att få se skidskytte på TV. Vi lovar att våra svenska deltagare ska bjuda på spännande underhållning även om vi geografiskt sett inte startar i Sverige, säger Rikard Grip och lägger till: 

– Vi som förbund är redo och kommer att fortsätta ligga på regering och myndigheter hårt för att säkra att vi kan ställa upp om möjligheten skulle ges. Vi väljer att vara hoppfulla men då måste regeringen också snabbt ta beslut och inte låta andra länder springa före oss

Det är inte bara Östersund som drabbas. Även franska Annecy Le Grand Bornard stryks från tävlingsschemat. 

Världscupen startar den 27 november i Kontiolahti. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.