OS-ikonen drog – lever nu anonymt liv i Sverige

Uschi Disl: ”Jag har ansökt om svenskt medborgarskap och vill aldrig flytta härifrån”
Foto: SportExpressen TV
Kändisskapet och all uppståndelse hemma i Tyskland fick skidskytteikonen Uschi Disl att längta bort.
Foto: MLADEN ANTONOV / SCANPIX AFP
Uschi Disl har 28 mästerskapsmedaljer under sina 15 säsonger i världseliten.
Foto: CODE 29035 EPA
Uschi Disl under världscupen i Oberhof 2006.
Foto: © Bildbyrån
Uschi Disl: ”Min sambo kommer från Kristinehamn och vi ville flytta till Sverige när våra barn kom upp i skolåldern.”

ÖSTERSUND. Hon vann nio OS-medaljer och 19 VM-medaljer under sin makalösa karriär.

Kändisskapet och all uppståndelse hemma i Tyskland fick skidskytteikonen Uschi Disl att längta bort.

Nu lever hon ett anonymt liv i Sverige.

– Jag har ansökt om svenskt medborgarskap och vill aldrig flytta härifrån, säger 48-åringen.

– Skriv ”Uschi”. Alla säger det och jag hatar mitt namn.

Den tyska legendaren sätter sig till rätta, skrattar till, och förklarar den speciella historien bakom hennes egentliga födelsenamn Ursula.

– Jag tycker inte att det är fint. Tycker du? Både mamma och mormor heter det i tilltalsnamn. Jag är femte generationen som har det som förnamn, men jag ville inte döpa min egen dotter till det, så hon heter det i andranamn.

Uschi Disl, 48, är på plats i Östersund för att jobba med, titta på, och njuta av skidskytte-VM. Nu sitter hon på ett av stadens caféer i väntan på ett lättare träningspass på VM-stadion.

Efter lördagens stafett, där det svenska laget vann VM-silver, delade hon ut blommor under ceremonin.

– Det var Dalarna som hade ansvar för blomsterceremonin och jag är faktiskt ganska stolt över att jag som tysk får representera Dalarna, säger hon med ett leende.

Och på perfekt svenska. 

För det är faktiskt så att den tyska skidskytteikonen, med hisnande 28 medaljer från OS och VM på meritlistan, sedan sju år tillbaka bor i Sverige. 

OS-ikonens nya liv i Sverige

Hur det kommer sig?

– Min sambo kommer från Kristinehamn och vi ville flytta till Sverige när våra barn kom upp i skolåldern. Det var det bästa alternativet för dem. Vi bodde i Österrike och där hade de behövt åka buss i en timme varje skoldag. Så ville vi inte ha det, säger Uschi Disl.

Skidskytten ingick i Tysklands gyllene generation bestående av Andrea Henkel, Kati Wilhelm och Katrin Apel. Tillsammans vann de två OS-guld och fyra VM-guld i stafett.

Ändå är det en annan guldmedalj som sticker ut mest när hon summerar sin karriär.

– Det största ögonblicket var när jag vann min första individuella guldmedalj under VM i Hochfilzen 2005. Jag hade väntat så länge på en individuell medalj och jag var 34 år gammal. Då blev det VM-guld i både sprinten och jaktstarten. Det var otroligt stort.


Uschi Disl

Född: 1970 i Bad Tölz, Tyskland

Bor: I Mora med sambon Thomas och barnen Hanna, 12, och Tobias, 8

Antal OS:

Antal VM: 14

Antal världscupsäsonger: 15


Innan flytten till Österrike bodde hon i Ruhpolding.

Ett skidskyttemecka på gott och ont.

 – Varje dag kunde det komma fyra, fem människor och knacka på hos mig. Det var inte roligt för mina grannar heller. Det kom folk och tittade genom köksfönstret och så. Folket i Ruhpolding är verkligen entusiastiska när det kommer till skidskytte och det var fint att bo där, men jag ville ha mer lugn och ro. I Österrike kände jag inte en kotte.


LÄS MER: Skidskytte-VM 2019 – allt du behöver veta. 


Ingen kontakt med skidskytteförbundet

Hon fortsätter:

– Vi köpte ett hus i Mora redan 2007 och var där på somrarna. Vi flyttade dit permanent 2012 och då sade jag att jag ville testa ett år. Men redan efter ett par månader visste jag att det var helt rätt. Jag älskar verkligen vårt hus, vi bor på en hundra år gammal gård. Jag var lite rädd för flytten, men nu vill jag aldrig flytta härifrån. Aldrig.

48-åringen, som deltog i fem olympiska spel mellan 1992 och 2006, bor i Dalarna tillsammans med svenske sambon Thomas. Paret driver egna företag ihop inriktade på skidåkning och ibland medverkar Disl i tysk tv.

 Tillsammans har de barnen Hanna, 12, och Tobias, 8.

– Min dotter håller på med skidskytte i Mora. Jag är så klart med och hjälper till, det gör jag så gärna och det är roligt att hon tycker om det. Jag tror att hon är lite rädd också eftersom hon har en mamma som varit så framgångsrik. Hon har nog lite ångest över det, men jag hoppas att det lägger sig.


Pallen i Turin-OS: Anna Carin Olofsson jublar tillsammans med Kati Willhelm och Uschi Disl.
Foto: © Bildbyrån

Har du en tränarroll?

– Nja, inte riktigt. Jag tror att det är ganska bra, inte minst för min dotter. Ibland kan jag hjälpa till med lite specifika saker, hur man ska ställa sig i skyttet och så vidare. De kan fråga mig och jag kommer med tips.

Svenska skidskytteförbundet måste ha hört av sig?

– Alltså... jag kan inte vara borta så mycket. Jag kan inte ha ett jobb där jag reser jättemycket med tanke på att barnen är så pass små. Och Sverige har bra tränare. Kolla bara på det svenska laget nu, de aktiva är väldigt unga, men redan väldigt bra, säger Disl.

Men man vet aldrig.

 – Jag har faktiskt inte tänkt på det. Det får visa sig. Det är en sak att vara idrottare och utföra saker själv och en annan att förmedla det till andra. Jag har ju så klart en massa erfarenhet. När barnen blir lite äldre så tror jag att jag kommer vara mer involverad i skidskyttet i Mora. Vi har faktiskt jättemånga som vill börja med sporten och det är så roligt. 


LÄS MER: Ole Einar Björndalens nya liv i tre olika länder


Disl avslöjar: Vill bli svensk medborgare

Uschi Disl berättar vidare att hon efter sju år i Sverige tagit steget och ansökt om svenskt medborgarskap. Hon pratar bayerska med sina barn, men har förlikat sig med tanken på att de, om de skulle få för sig att bli skidskyttar på elitnivå, kommer representera Sverige.

– De får ju välja eftersom de har dubbelt medborgarskap, men jag tror i så fall att de tar det svenska landslaget. Det är ju här de bor, så det är inget snack om det, säger Disl och skrattar.


Uschi Disls OS- och VM-medaljer

OS-MEDALJER: 9


■ Två guld (stafett 1998 och 2002)

■ Fyra silver (stafett 1992, 1994 och 2002 samt sprint 98)

■ Tre brons (distans 1994 och 1998 samt masstart 2006)


VM-MEDALJER: 19


■ Åtta guld (fyra i stafett, tre i lagtävling och en i jaktstart)

■ Åtta silver (tre I stafett, två i sprint, ett i jaktstart, ett i distans, och ett i lag)

■ Tre brons (ett i sprint, ett i stafett och ett i mixedstafett)


Hon är kluven under VM och håller på både de tyska och svenska skidskyttarna.

– Det är så kul att se alla framgångar, både tyska och svenska. Jag stod faktiskt upp i soffan och skrek när Hanna Öberg vann guld. Mitt hjärta är lite delat, kan man säga. Jag håller tummarna för båda länderna.

Och på tal om svenska skidskyttar. Under hela sin karriär kämpade Uschi Disl mot en av de största giganter sporten skådat: Magdalena Forsberg.

– Jag har alltid gillat ”Magda”. Hon är en sådan snäll och trevlig person. Hon är en av de mest folkkära personerna i Sverige och hon är precis likadan i verkligheten som hon är i tv, väldigt hjärtlig och snäll. Vi är bra vänner i dag, men under karriären var det annorlunda, då var vi värsta konkurrenter på skjutvallen.

I vår kommer hon sitta framför tv:n och följa sin forna ärkerival i helt andra sammanhang.

Uschi Disl är övertygad om att det blir succé även där.

– Och nu ska hon ju vara med i ”Let’s dance” också. Jag kommer heja på henne och är övertygad om att hon vinner. För det första är hon en sådan vinnarskalle och kommer träna stenhårt för det. Sedan kommer hon få så många röster bara för att hon är Magdalena.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.