Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

OS-hjälten offrades: ”Vi behövde blod”

Evi Sachenbacher-Stehle.Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/BILD13 IMAGO SPORTFOTODIENST
Grigorij Rodtjenkov lever under hot och döljer därför sin identitet.Foto: BBC / BBC
Sachenbacher-Stehle tog OS-guld i sprintstafett ihop med Claudia Nystad.Foto: RICARDO MAZALAN / AP

Mitt under OS 2014 åkte den tyska stjärnan Evi Sachenbacher-Stehle fast för doping.

Nu avslöjar labbchefen Grigorij Rodtjenkov att hon ”offrades”.

Grigorij Rodtjenkov var ansvarig för dopinglabbet under OS i Sotji 2014 och hjälpte dopade ryska stjärnor att komma undan med sitt fusk. Men efter mästerskapet valde han att blåsa i visslan och avslöja hela skandalen.

Nu har Rodtjenkov skrivit en bok där han berättar nya detaljer om vad som egentligen hände inne i det ryska labbet.

Och en episod handlar om tyskan Evi Sachenbacher-Stehle.

Sachenbacher-Stehle vann OS-guld i längdskidor 2010, men sadlade om till skidskytte två år senare. Hon kom till OS i Sotji som en medaljkandidat för Tyskland och var nära att lyckas i masstarten, men fick nöja sig med en fjärdeplats. Sen rasade hennes värld samman, med två dagar kvar av OS.

”Vi behövde blod”

Hon hade testats positivt för den förbjudna substansen metylhexanamin och stängdes av från allt tävlande i två års tid.

Rodtjenkov berättar nu att de behövde ett spektakulärt dopingfall, för att visa att testerna faktiskt fungerade. Det började bli ett problem att inga idrottare alls testades positivt i labbet.

Sachenbacher-Stehle hade egentligen kunnat slippa undan straff, eftersom det handlade om väldigt små mängder metylhexanamin som hon fått i sig via ett kosttillskott.

”För hennes del handlade det om ett gränsfall, det här stoffet ger för det mesta stimulans bara i höga koncentrationer. Om jag redan hade haft fem positiva fall hade jag kanske inte noterat det här. Men vi behövde blod. Därför stod inte hennes straff i paritet med brottet”, skriver Rodchenkov i sin bok enligt sajten Sweski.com.

Evi Sachenbacher-Stehle överklagade senare avstängningen och fick den sänkt till sex månader. Men skandalen tog så hårt på henne att hon aldrig orkade göra en comeback.

Hon är nu 39 år gammal och har två små döttrar.

 

LÄS MER: Pichler om Sachenbacher-Stehle: ”Jag lider med henne”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.